Examenbundel en Samengevat
Over de Examenbundel

 

Meer kans van slagen met de Examenbundel! Ieder jaar wordt de inhoud van de Examenbundel aangepast aan de examenonderwerpen van dat schooljaar. Vandaar dat er jaarlijks een nieuwe Examenbundel is. Zodat je altijd oefent met de juiste stof en jij je op de beste manier op jouw examens voorbereid. De Examenbundel bevat meerdere recente oefenexamens. Met uitleg bij de antwoorden, zodat je leert tijdens het oefenen. Test je kennis met de Oriëntatietoets. Met veel extra's zoals woordenlijsten, overzichten van de examenstof en hints. Gebruik de Examenbundel in combinatie met Samengevat.

 

Over Samengevat

 

Met deze samenvatting kan een leerling zelfstandig de stof die hij op school krijgt herhalen en zich voorbereiden op het examen. Het boekje is te gebruiken naast elke methode geschiedenis havo. Het bestaat uit twee delen. In het eerste deel worden de perioden behandeld van prehistorie tot en met moderne tijd. In deel twee worden drie 'historische contexten' behandeld waaronder de Koude Oorlog. Er wordt aanbevolen om ook de Examenbundel te gebruiken naast dit theorieboekje. Het boekje is uitgegeven door het College van Examens (CvE).

 

Examenclips


Clips De Republiek

 

Clips Duitsland

 


Clips De Koude Oorlog

 

 


Downloads


Download
Map met Powerpoints bij het examenonderwerp 'De Republiek'
1 Republiek.zip
Gecomprimeerd archief in ZIP formaat 36.8 MB
Download
Map met Powerpoints bij het examenonderwerp 'Duitsland'
2 Duitsland.zip
Gecomprimeerd archief in ZIP formaat 18.3 MB
Download
Map met Powerpoints bij het examenonderwerp 'Koude Oorlog'
3 Koude Oorlog.zip
Gecomprimeerd archief in ZIP formaat 23.3 MB

Achtergrondinformatie


De Republiek: DVD-serie over de Gouden Eeuw

 

In De Gouden Eeuw gaat presentator Hans Goedkoop in dertien afleveringen op zoek naar het historische en toch nog altijd actuele verhaal van deze grootse eeuw. De serie legt de link tussen het heden en de meest welvarende periode in onze geschiedenis. Naast grote economische en culturele voorspoed, kende de Nederlandse samenleving in de 17e eeuw ook een sterke dynamiek ten koste van het oude vertrouwde. In dertien afleveringen van veertig minuten komen thema's als globalisering, verstedelijking, immigratie, financiële crises, de beurs en mediahypes voorbij. En uiteraard ontbreken Michiel de Ruyter, Vondel en Johan van Oldenbarnevelt niet.

 

[ Bij de serie is een website gemaakt. Bekijk deze hier ]

 


Duitsland: Naslagwerk Duitse geschiedenis

 

Op de website van het Duitslandinstituut Amsterdam (DIA) is uitvoerige informatie te raadplegen over de Duitse geschiedenis.

Er is een overzichtelijke indeling gemaakt. Raadpleeg vooral de periode tussen 1871 en 1945. Dit is immers de examenstof.

 

[ Bekijk de website hier ]

 


Koude Oorlog: De Praagse Lente (1968)

 

De Berlijnse Muur valt in 1989, maar al in 1968 lijkt het alsof het communistisch regiem verworpen wordt: in Tsjecho-Slowakije. Dit land ligt sinds de communistische staatsgreep in 1948 achter het IJzeren Gordijn en is zwaar onder invloed van het Kremlin. Bekijk via onderstaande link een korte documentaire van 15 minuten over de Praagse Lente van Schooltv.

 

 

[ Bekijk de documentaire op Schooltv ]

 

 

Plotseling mocht iedereen in Tsjechoslowakije zeggen wat men wilde. De nieuwe communistische leider Alexander Dubček vond alles goed. Een adembenemend experiment van een socialisme met een menselijk gezicht. Andere Tijden besteedde hieraan ook uitgebreid aandacht

.

[ Bekijk hier de site van Andere Tijden ]