Chat GPT wordt uitdaging voor onderwijs

Het programma Chat GPT is kunstmatige intelligentie. Het is een chatbox dat antwoord geeft op vragen.Het is zelflerend en maakt het mogelijk om uitgebreide antwoorden te laten geven op (onderzoeks)vragen. 

 

Chat GPT schrijft over zichzelf:

"Ik ben een computerprogramma en heb geen persoonlijkheid of geschiedenis. Ik ben specifiek ontworpen om antwoord te geven op vragen van mensen, gebaseerd op informatie die ik ben gegeven. Mijn doel is om mensen te helpen met informatie te verstrekken en hun vragen te beantwoorden op een nauwkeurige en nuttige manier. Ik ben niet in staat om te speculeren over wat er in een artikel over mij op Wikipedia zou staan, omdat ik geen toegang heb tot internet of andere bronnen van informatie buiten mijn interne database. Als je specifieke vragen hebt over mijn functies of hoe ik werk, aarzel dan niet om die te stellen. Ik zal mijn best doen om je vragen zo goed mogelijk te beantwoorden." [Citaat via Wikipedia]

 

Uitdaging

 

Voor docenten en scholen wordt het gebruik van Chat GPT een uitdaging. Het maken van werkstukken lijkt dus in een handomdraai gemaakt te kunnen worden. Het stellen van goede onderzoeksvragen, het achterhalen van fouten en het laten presenteren van onderzoeksresultaten zal daarom nóg belangrijker worden.

 

Scholen, hogescholen en universiteiten zitten inmiddels behoorlijk in de maag met dit fenomeen. Australische universiteiten zetten inmiddels weer pen in papier in tegen de "nachtmerrie" van Chat GPT.

 

Een account aanmaken bij Chat GPT is (nog) gratis en makkelijk. Het schijnt dat er inmiddels ook dubieuze apps in omloop zijn.

 

Hieronder is een clip te bekijken waarbij Chat GPT wordt geïnterviewd.

 

[ Ga hier naar Chat GPT ]

 

[ Chat GPT op Wikipedia ]

 

[ Artikel over Australische universiteiten ]