De Stamhouder - serie

Vanaf zondag 1 januari 2023  om 21.30 uur op NPO1 

 

De serie De Stamhouder is een verfilming van de gelijknamige biografie van journalist Alexander Münninghoff, die in 2014 verscheen. Zijn verhaal beslaat drie generaties Münninghoff; hijzelf, zijn vader Frans en zijn grootvader Joan.

 

Wanneer Alexander de liefde van zijn leven Ellen dreigt te verliezen, gaat hij op onderzoek naar de rol van zijn familie tijdens de Tweede Wereldoorlog. Alexander zal de confrontatie met het geheime verleden van zijn vader en grootvader moeten aangaan voordat hij zijn leven met Ellen kan opbouwen.

 

Wat volgt is een zoektocht naar de waarheid over zijn vreemde, disfunctionele familie met niet alleen schokkende ontdekkingen maar ook hartverwarmende ontmoetingen.

 

Troebele familiegeschiedenis

 

Eind jaren ‘60 woont Alexander met zijn grootmoeder in Nederland, waar hij zijn eerste stappen zet in zijn militaire loopbaan. Alles lijkt echter te veranderen als hij Ellen ontmoet, die hij koste wat kost bij zich wil houden. Zijn troebele familiegeschiedenis zit hun geluk in de weg en als Ellen zwanger blijkt, gaat Alexander op pad om antwoorden te zoeken op zijn vragen.

Naast zijn eigen herinneringen aan zijn strenge vader Frans, krijgen we ook te zien hoe Frans zich moest bewijzen in de ogen van familiehoofd Joan Münninghoff, een machtige zakenman die zijn eigen spel speelde tijdens de Tweede Wereldoorlog.