De Tweede Wereldoorlog in Nederlands-Indië: docu en lesmateriaal

 

Zes Indische ooggetuigen nemen je mee naar het land van hun jeugd. Hun persoonlijke verhalen markeren de geschiedenis van Nederlands-Indië en de jonge republiek Indonesië.

 

Ze vertellen over de impact van de Japanse bezettingsjaren en de onafhankelijkheidsstrijd die volgde na 15 augustus 1945; de dag dat de oorlog voorbij was maar die geen vrede bracht. Uiteindelijk volgde voor velen een min of meer gedwongen vertrek naar een onbekend vaderland om een nieuw thuis te creëren.

 

Door het historische beeld- en filmmateriaal, aangevuld met striptekeningen van Peter van Dongen, krijgt deze vaderlandse geschiedenis een gezicht dat niet in het huidige lesmateriaal voor middelbare scholen is terug te vinden. Inmiddels hebben ruim 1,5 miljoen Nederlands roots in Nederlands-Indië en is de geschiedenis meer dan levend. Deze ooggetuigen brengen het verleden dichtbij. 

 

Deze documentaire is gemaakt in het kader van het jubileumjaar 75 Vrijheid en maakt onderdeel uit van het lespakket 'De bevrijding in Nederlands-Indië en de Tweede Wereldoorlog in Zuidoost-Azië'.

 

Lesmateriaal

 

Het uitgebreide lespakket bestaat uit jubileumboek De lange reis van de Poesaka – Indische tastbare herinneringen met ruim 30 verhalen, een geïllustreerd inspiratieboek voor docenten met een handleiding (32 pagina’s), een documentaire en een (online) bijlagenpakket met zes lesbrieven, antwoordblad, verdiepingsvragen en een topografische kaart.

 

[ Kijk hier voor meer informatie ]

 

[ Kijk ook op de site van het IDFA voor meer informatie ]