Rampvlucht. Serie over Bijlmerramp

Als op 4 oktober 1992 een Boeing 747 van de Israëlische vliegtuigmaatschappij El Al neerstort op een flatgebouw in de Amsterdamse Bijlmermeer is Nederland in een klap wereldnieuws. 

 

Het onderzoek naar de oorzaak wijst uit dat er een veiligheidspen bij één van de motoren is losgeschoten. Gewoon heel veel pech. Gelukkig was het een goederenvliegtuig met aan boord slechts parfum, bloemen en computeronderdelen, zegt Den Haag. De zwarte doos is onvindbaar. 

 

Na een periode van nationale rouw gaat Nederland weer over tot de orde van de dag.- Maar in de maanden die volgen worden huisdieren ziek en krijgen bewoners en reddingswerkers medische klachten. Zou het kunnen dat er nog meer in dat vliegtuig zat, houdt iemand iets achter?

 

Op zoek naar antwoorden

 

Een jonge dierenarts uit de Bijlmermeer (Asha Willems) en twee journalisten van concurrerende kranten (Pierre Heijboer en Vincent Dekker) laten het er niet bij zitten. Ze gaan op zoek naar antwoorden, waardoor ze in een zes jaar durende strijd belanden met de luchtvaartwereld, de overheid en geheime diensten.

 

Parlementaire enquête

 

Uiteindelijk leidt hun zoektocht naar de veelbesproken parlementaire enquête in 1998. Wat is er fout gegaan? Wie heeft er gefaald? Wat moest er geheim worden gehouden?

 

Op werkelijkheid gebaseerde thriller

 

Rampvlucht is een serie van productiehuis Big Blue en is geschreven door creator Michael Leendertse (Van God Los, Ares, Vliegende Hollanders). De regie is in handen van hoofdregisseur Lourens Blok (Verhaal van Nederland, Vechtershart, Boy 7) en co-regisseur Edson da Conceicao (Laatste Rit, De Sterfshow, Porfotto).

 

Rampvlucht is vanaf 29 september 2022 dagelijks om 21.30 uur bij KRO-NCRV op NPO 1. 

De slotaflevering wordt uitgezonden op dinsdag 4 oktober, exact 30 jaar na de ramp.

 

[ Meer over de serie en achtergrondinformatie is te vinden op de site van KRO-NCRV ]

Bron: KRO-NCRV