30 jaar Bijlmervliegramp

Beeld: Samuel Sarmiento (2021), De Boom Die Alles Zag. Collectie: CBK Zuidoost
Beeld: Samuel Sarmiento (2021), De Boom Die Alles Zag. Collectie: CBK Zuidoost

Op 4 oktober 2022 is het precies dertig jaar geleden dat een Boeing 747 van luchtvaartmaatschappij El Al neerstortte op de flats Groeneveen en Klein-Kruitberg in de Amsterdamse Bijlmermeer.

 

Een ingrijpende gebeurtenis die veel mensen in de stad van vandaag nog steeds met zich meedragen. Samen met Imagine IC, de in Zuidoost gevestigde erfgoedinstelling, luisterde het Amsterdam Museum in diverse stadsgesprekken naar Amsterdammers die met het museum over de ramp wilden praten.

 

De inhoud van die gesprekken vormde de basis van deze tentoonstelling; de expositie gaat over het gevoel die Amsterdammers bij de ramp hebben, hoe zij herdenken en de manier hoe verschillende generaties dit trauma samen verwerken. Een tentoonstelling júíst in het centrum van Amsterdam zodat er, naar de wens van bewoners, ook buiten de grenzen van het stadsdeel meer bewustzijn wordt gecreëerd. Bij Imagine IC in de Bijlmer is gelijktijdig een tentoonstelling over de Bijlmervliegramp te zien. 

 

[ Bekijk de site van het Amsterdam Museum ]

 

De tentoonstelling is van 25 september 2022 t/m 21 mei 2023