Archeologische topstukken uit Armenië in Drents Museum

De tweekoppige Ararat met op de voorgrond Khor Virap, 2020, foto Hans Avontuur
De tweekoppige Ararat met op de voorgrond Khor Virap, 2020, foto Hans Avontuur

Tegen het decor van de tweekoppige berg Ararat presenteert het Drents Museum van 11 mei tot en met 30 oktober 2022 archeologische topstukken uit het History Museum of Armenia in Jerevan.

 

Gouden en zilveren bekers, wapens, aardewerken potten en bronzen beeldjes van dieren en krijgers belichten de fascinerende en rijke geschiedenis van Armenië, van de vroegste bewoners tot aan de komst van het christendom.

 

Een groot deel van de objecten is nooit eerder in Nederland te zien geweest. De tentoonstelling In de ban de Ararat – Schatten uit het oude Armenië wordt op dinsdag 10 mei officieel geopend met als eregast Nikol Pasjinian, de minister-president van Armenië.

 

Dieren in de hoofdrol

 

Metershoge dieren – een ontwerp van Perspekt Studio’s uit Haarlem die eerder al tekende voor het design van de prijswinnende expositie Iran - geven de tentoonstelling een bijzondere en mythische sfeer. Ze verwijzen naar de opvallend vele dieren die op de schitterende voorwerpen voorkomen: van geiten, gemzen en edelherten tot leeuwen, wolven, slangen en vogels en zelfs een enkele tapir. Sommige van deze dieren hebben een belangrijke rol gespeeld in de gedachtewereld van de Armeniërs. 

 

Reliek Ark van Noach

 

Midden in de cirkel van dieren, in het hart van de tentoonstelling, wordt een heel bijzonder voorwerp getoond: een reliekschrijn met een houtfragment van de Ark van Noach, afkomstig uit de kathedraal van Etchmiadzin, het Vaticaan van de Armeens Apostolische kerk. Volgens de Bijbel zou de Ark - na het zakken van het water van de zondvloed - op het Ararat-gebergte gestrand zijn. Volgens de traditionele Armeense geschiedschrijving is Hayk, stamvader van de Armeniërs, een afstammeling van Noachs zoon Jafet. Armenen zelf noemen hun land dan ook Hayastan. Ook presenteert het museum een prachtige Armeense bijbel die in 1666-1668 in Amsterdam gedrukt is. Geopend op de pagina waarop een houtsnede van de Ark van Noach te zien is, met Noach, zijn familie en natuurlijk de talloze dieren die volgens het Bijbelverhaal aan boord gingen.

 

Activiteitenprogramma

 

Bij In de ban van de Ararat organiseert het Drents Museum een uitgebreid activiteitenprogramma. Elke zaterdag en zondag tijdens de tentoonstellingsperiode zijn er voor de bezoekers gratis introductielezingen over Armenië. Er is een speciale gratis familieroute met allerlei kijk-, denk-, speel-, en doe-opdrachten voor de hele familie.

Op zondag 12 juni houdt schrijver Frank Westerman een lezing over zijn boek Ararat en over zijn beklimming van de heilige berg. Zaterdag 9 juli wordt het hele museum ondergedompeld in de Armeense cultuur met muziek- en dansoptredens, proeverijen, lezingen en workshops. Kijk voor het gehele activiteitenprogramma op drentsmuseum.nl

 

Ark van Noach op de Brink in Assen

 

Naar aanleiding van de tentoonstelling verschijnt vanaf 6 mei een bijzondere blikvanger op de Brink in Assen. Nicolai en Maxim Romashuk van Stichting Armenia hebben het initiatief genomen om de Ark van Noach te bouwen. Mede dankzij steun van onder meer Vaart in Assen, gemeente Assen en Stichting Ondernemersfonds Assen is het bouwproject gerealiseerd. De circa 8 meter lange en 3,5 meter hoge houten Ark van Noach is een ontwerp van wijlen kunstenaar Sergio Jove Rodríguez en Koen van Uden van NEX LAB architecten uit Assen. Elzo de Groot en Floris Roelfzema van Next Builders uit Roden verzorgen de bouw van de ark.

 

Publicatie

 

Bij de tentoonstelling verschijnt de gelijknamige publicatie In de ban van de Ararat – Schatten uit het oude Armenië, onder eindredactie van oud-conservator en samensteller Wijnand van der Sanden. Het boek is een uitgave van WBOOKS, kost € 29,95 en is verkrijgbaar in de Museumshop en via dutchmuseumgiftshop.nl.

 

[ Ga naar de website van het Drents Museum ]