Hoe Hannie ben jij?

Op Schooltv is een documentaire te bekijken over de verzetsstrijder Hannie Schaft. 

 

Hannie Schaft was één van de weinige vrouwen die deel uitmaakten van het gewapende verzet tegen de Duitse bezetter in de Tweede Wereldoorlog. Deze film verbindt haar verhaal over opkomen voor vrijheid en inclusiviteit toen met verhalen van nu. Wanneer is iemand een held? En ben jij net zo dapper als Hannie?

 

Lesmodule

 

Er is nagedacht hoe de film over het leven en de drijfveren van Hannie Schaft impact zou kunnen krijgen in het onderwijs. Dit leidde tot het maken van deze lesmodule, waarmee docenten met de leerlingen kunnen reflecteren over principiële keuzes om te helpen, in actie te komen.

 

Verbinding met democratische waarden

 

In deze lesmodule wordt aangesloten bij hoe kinderen zelf beelden hebben gevormd van ‘helden’ en het dapper-zijn. Vervolgens wordt naar aanleiding van de film, de verbinding gemaakt met belangrijke waarden uit onze democratische rechtstaat. Wanneer vinden we iemand een held? Het zorgpersoneel ten tijde van de eerste coronagolf? Iemand die over een slap koord balanceert tussen twee hoge gebouwen? Opkomen voor iemand die gepest wordt? Je inzetten voor het milieu?

 

Hoeveel Hannie zijn wij?

 

In deze lesmodule wordt niet het antwoord geven. Maar wel de vraag aan de orde stellen: Hoe veel Hannie zijn wij? Het helpt bij het bewust worden dat we allemaal iets kunnen bijdragen aan een vrije samenleving waar iedereen zich durft uit te spreken en zorg heeft naar anderen. De film en bijbehorend lesprogramma zijn ontwikkeld voor alle scholen in Nederland!

 

[ Meer over Hannie Schaft op deze website ]

 

[ Ga hier naar Schooltv waarbij het lesmateriaal ook is te bekijken ]