Foute vrouwen. Handlangsters van de nazi's in Nederland en Vlaanderen

Op 20 april 2022 verschijnt Foute vrouwen, het nieuwe boek van Paul van de Water. In dit boek tekende Van de Water opmerkelijke levensverhalen op van Nederlandse en Vlaamse vrouwen die collaboreerden of op andere manieren de bezetter hielpen tijdens WO2.

 

Foute vrouwen

 

Een derde van alle leden van de NSB was vrouw. Toch is er nauwelijks onderzoek gedaan naar hun beweegredenen en hun verhaal.

 

In Foute vrouwen onderzoekt Paul van de Water de soorten collaboratie waaraan Nederlandse en Vlaamse vrouwen zich tijdens de Tweede Wereldoorlog schuldig maakten. Soms betrof het eenvoudige kantoorbanen bij vaak verschrikkelijke organisaties, soms ging het om actieve Jodenjaagsters.

 

Opvallende geschiedenissen die Paul van de Water in Foute vrouwen beschrijft zijn die van de Amsterdamse Ans van Dijk, de Vlaamse Irma Laplasse en jeugdboekenschrijfster Tonny Vos-Dahmen von Buchholz.

 

Paul van de Water is als promovendus verbonden aan de Universiteit van Amsterdam en aan het NIOD. Zijn  promotieonderzoek gaat over extremistische collaborateurs tijdens de bezetting van Nederland (1940-1945). Eerder verscheen van hem In dienst van de nazi’s en Langs de lijn.