Welkom in de middeleeuwen

Een historische comedy over de middeleeuwen. 

 

De vroegste middeleeuwen

Zondag 2 januari

 

Bonifatius is hoofdgast en vertelt hoe hij op nogal lompe wijze het christendom verspreidde onder de heidense Friezen van Radboud. Karel de Grote legt uit waarom hij de vader van Europa wordt genoemd.

 

Kruistochten

Zondag 9 januari 

Godfried van Bouillon is hoofdgast en vertelt aan de verbijsterde Dorine over de gewelddadige kruistochten in de elfde eeuw die hij leidde naar Jeruzalem. Hij biedt boze kijkers zijn excuses aan. Met o.a. Een ridder aankleden, De baksteen en De kruistocht.

 

Leven aan het hof

Zondag 16 januari

Minnezanger Hendrik van Veldeke is de hoofdgast en vertelt over het rijke leven aan het hof van de koning. De vrijgevochten non, schrijfster en componiste Hildegard van Bingen komt er gezellig bij. Met o.a. Drie dagen feest, Dzjengis Khan en De kwakzalver.

 

Steden en de pest

Zondag 23 januari

De beroemde schilder Jan van Eyck is de hoofdgast en vertelt over de opkomst van de steden, de vooruitgang, maar ook over 'de zwarte dood': de pest. Tot slot schildert hij een schitterend portret van Dorine, tot zijn broer Hubert hem komt verrassen. Met o.a. Dokter Balavignus, De Guldensporenslag en Marco Polo.

 

[ Bekijk op NPO Start ]