Geschiedenisdocent van het jaar 2021

Marco van Vemde, leraar geschiedenis aan het Lingecollege in Tiel, is uitgeroepen tot de beste geschiedenisdocent van 2021. Hij is de winnaar van de achtste editie van de verkiezing Geschiedenisdocent van het jaar, georganiseerd door het Rijksmuseum in samenwerking met de NTR en het Nationaal Archief. Hij ontving de prijs uit handen van juryvoorzitter Noraly Beyer en historicus Maarten van Rossem.

 

Marco van Vemde: "Met deze titel wil ik als ambassadeur aan iedereen laten zien hoe belangrijk het vak geschiedenis is. Door het nieuws altijd van meerdere kanten te bekijken kunnen we polarisatie voorkomen. Dat leer je van een goede geschiedenisdocent."

 

Jury: "Marco van Vemde is een verbinder. Van docenten onderling. Van zijn leerlingen met de samenleving. En van de actualiteit met de geschiedenis."

 

Ambassadeur

 

Marco van Vemde zal een jaar lang de ambassadeur van het geschiedenisonderwijs zijn, neemt een lesvideo op én mag met de hele klas naar het Rijksmuseum. De gehele top 3 wordt met hun leerlingen uitgenodigd voor een bezoek aan het Nationaal Archief in Den Haag.

 

Zoektocht

 

De zoektocht naar de beste geschiedenisdocent begon in maart van dit jaar. Scholieren, directies en collega’s droegen meer dan honderd leraren voor. Een jury van prominente didactici en historici onder leiding van juryvoorzitter Noraly Beyer selecteerde uit de aanmeldingen tien leraren en bezocht hen op school. Deze bezoeken leverden een shortlist op van zes leraren van wie videoportretten zijn gemaakt. Uit deze shortlist is een top drie gekozen, uit wie de jury nu de beste geschiedenisdocent van het jaar heeft gekozen.

 

In samenwerking met de NTR en het Nationaal Archief.

 

Bron: Rijksmuseum.nl