Slaven en vrijen

Het boek dat in de 19e eeuw de opheffing van de slavernij dichterbij bracht.

 

Zoals in Amerika de roman De negerhut van Oom Tom een grote publieke verontwaardiging teweegbracht, opende dit boek de Nederlandse bevolking de ogen.

 

[ Slaven en vrijen ]

 

Nadat de politicus van Hoëvell in 1848 over de slavernij in Nederlands-Indië had geschreven en was gekozen in de Tweede Kamer, werd hij van diverse kanten benaderd om de situatie in Suriname in Den Haag aan de orde te stellen. Dat deed Van Hoëvell met veel verve. Hij verzamelde de getuigenissen en verhalen en stelde een ook nu nog uiterst leesbare bundel samen voor een groot publiek.

 

Indringend beeld

 

Diverse genres lopen door elkaar heen: reisbeschrijving, dagboek, reportage, verhaal, essay en pamflet. Het resultaat is een uniek document dat een indringend beeld geeft van het omgaan met de 40.000 slaven in Suriname. Nu de discussie over de koloniale geschiedenis steeds heftiger ge­voerd wordt, is een heruitgave van dit monumentale werk des te noodzakelijker. Spelling en taalgebruik werden voor deze uitgave geactualiseerd.