Der Überläufer

Vrijdag 13 en 20 augustus 2021, 23.25 uur, NPO 2.

 

Walter Proska, een jonge soldaat bij de Wehrmacht, keert in de zomer van 1944 terug naar het oostfront. Door een ontmoeting met de partizane Wanda en de vriendschap met lotgenoot Kürschner krijgt hij zo zijn twijfels over de zin van zijn taak. Ondertussen rukt het Rode Leger steeds verder op en lijkt de positie van Proska en zijn eenheid onhoudbaar te worden.

 

Aflevering 1

Walter Proska, een jonge soldaat bij de Wehrmacht, keert in de zomer van 1944 terug naar het oostfront. Onderweg ontmoet hij de partizane Wanda. Hij voegt zich bij een kleine legereenheid onder leiding van de barse Stehauf, en probeert zich te kwijten van zijn taak. Met één van zijn lotgenoten aldaar ontstaat een hechte vriendschap. De ontmoeting met Wanda laat hem niet los.

 

Aflevering 2

Walter Proska is krijgsgevangene van de Russen, en aan het einde van zijn krachten. Wanneer hij door een ernstige verwonding aan zijn voet niet meer kan lopen, ontdekt hij zijn oude kameraad Kürschner tussen de gevangenen. Proska krijgt de gelegenheid om op krachten te komen, maar wordt voor de keuze gesteld: sterven in gevangenschap of overlopen naar de Russen.