Langs de lijn - Foute sporters in de tweede wereldoorlog

Paul van de Water onderzoekt in Langs de lijn de rol van foute sporters onder het nationaalsocialisme. Het boek bevat portretten van 37 bekende Nederlandse en Vlaamse sporters die tijdens de bezetting lid waren van organisaties als de NSB en de SS.

 

Waarom kozen deze en vele andere sporters voor het nationaalsocialisme? Was het omdat de nazi’s goede sporters ruimhartig faciliteerden of speelden toch geheel andere motieven een doorslaggevende rol? Die vraag staat centraal in dit boek

 

Langs de Lijn - Foute sporters

 

In Nederland werden bijvoorbeeld bekende sporters als de sprinter Tinus Osendarp en de voormalige Ajax-speler Joop Pelser beschuldigd van zware misdrijven die ze in dienst van de Duitsers gepleegd zouden hebben. De wielrenner Cor Wal en de arts Gejus van der Meulen, keeper van het Nederlands voetbalelftal, meldden zich vrijwillig aan bij de Waffen-SS.

 

 

Misdrijven onder de vlag met het hakenkruis

 

Net als Johan Cruijff was Raymond Braine een voetballer die het voetbal van zijn clubs en land naar een zeer hoog niveau tilde. Na de bevrijding van België werd hij beschuldigd van samenwerking met de Duitsers. Hij was niet de enige Belgische sporter die na de oorlog werd opgepakt en berecht. De bokser Karel Sys werd eveneens beschuldigd van collaboratie. De Vlaamse hordeloper Jules Bosmans pleegde zelfs tal van misdrijven onder de vlag met het hakenkruis.