De Onzichtbare Man - Andere Tijden Special

Maandag 3 mei 2021 20.30 uur, NPO2

 

Andere Tijden presenteert het ongelooflijke maar waargebeurde verhaal van een ter dood veroordeelde SS’er die zich 29 jaar voor de autoriteiten verbergt bij zijn ouders op zolder. Diederik van Vleuten brengt dit verhaal in een bijzondere ‘stand-up history’-vertelling tot leven.

 

Op 11 april 1974 arresteert de Haagse politie oud-SS’er Jacques Philippa. Bijna dertig jaar lang zit hij ondergedoken op tien vierkante meter op de zolder van zijn ouderlijk huis aan de Pauwenlaan 95 in Den Haag.

 

In de oorlog geeft Philippa leiding aan de beruchte en zeer gewelddadige bloedploeg Norg die in Drenthe een waar schrikbewind voert. Tientallen onderduikers, joden en verzetsmensen worden opgepakt, gruwelijk gemarteld en naar concentratiekampen gestuurd. Een groot deel komt nooit terug. In 1950 wordt Philippa ter dood veroordeeld. Bij verstek, want hij zit dan al in zijn ouderlijk huis ondergedoken. Waarschijnlijk weet hij niet dat zijn doodvonnis in 1955 automatisch is omgezet naar levenslang. Hij schaakt, leest, luistert naar de radio, fokt kanaries op de zolder bij zijn ouders, maar nooit komt hij buiten. Hij sluipt als een schaduw op kousenvoeten door het huis en schiet als een kat de trap op als er wordt aangebeld. De dagen, maanden en jaren rijgen zich aaneen in eenzaamheid. Na 29 jaar wordt hij na een tip gearresteerd. Hij is opgelucht. Een rechtbank veroordeelt hem tot drie jaar in een halfopen inrichting. Opeens mag hij buiten wandelen, hardop zingen, fluiten, lawaai maken. Hij is eindelijk vrij.

 

Diederik van Vleuten

 

De Andere Tijden-redactie, die eerder een aflevering maakte over de bloedploeg Norg, en Diederik van Vleuten slaan de handen ineen om dit ongelooflijke verhaal te transformeren tot een vernieuwende cross-over vertelling. Van Vleuten is de grondlegger van het genre ‘stand-up history’. Zijn theatershows, ‘Daar werd wat groots verricht’, ’ Buiten schot’ en ‘Mijn nachten met Churchill’ zijn een unieke mengvorm van theater en geschiedenis. En humor.

 

[ Kijk hier een interview met Diederik van Vleuten bij Op1 ]

 

[ Lees het volledige artikel op de site van Andere Tijden ]