Top 15 geschiedenisdocent 2021

Vijftien toptalenten uit het voortgezet onderwijs zijn genomineerd voor de titel Geschiedenisdocent van het jaar. Een prijs die dit jaar voor de achtste keer wordt uitgereikt door de NTR, het Nationaal Archief en het Rijksmuseum. Ondanks dat scholen het afgelopen jaar voor een deel gesloten waren, zijn meer dan honderd docent uit het hele land, door hun leerlingen en collega’s voorgedragen. Een vakjury onder leiding van journalist en presentator Noraly Beyer heeft daaruit een top 15 geselecteerd. De winnaar van de titel Geschiedenisdocent 2021 wordt op zaterdag 13 november bekendgemaakt.

 

Juryvoorzitter Noraly Beyer: “Ik vind het bijzonder dat in een tijd waarin leerlingen vooral thuis les hebben gekregen, zoveel docenten zijn aangemeld. Leerlingen zijn enthousiast en vol lof over de geschiedenislessen. Zij geven aan dat hun docent hen laat ervaren hoe mensen vroeger leefden. Dit geeft de leerlingen inzicht in hoe zij het leven van vandaag en dat van morgen beter kunnen begrijpen.”

De Top 15

 

De zoektocht naar de beste geschiedenisdocent begon in maart van dit jaar. Scholieren, directies en collega’s stuurden op verzoek van het Nationaal Archief, de NTR en het Rijksmuseum meer dan honderd formulieren in waarin ze een docent voordroegen. Leden van de vakjury, bestaande uit vooraanstaande historici en experts uit het onderwijsveld hebben na een zorgvuldige selectie 15 docenten geselecteerd. In het najaar bezoekt de jury hun school en woont hun lessen bij. Deze bezoeken leveren een shortlist op van zes docenten van wie videoportretten worden gemaakt. Uit deze shortlist komt een top 3, uit wie de jury de beste geschiedenisdocent van het jaar kiest.

 

De winnende docent is een jaar lang de ambassadeur van het geschiedenisonderwijs, neemt een lesvideo op, én mag met de hele klas naar het Rijksmuseum. De top 3 mag met hun leerlingen naar het Nationaal Archief in Den Haag.

 

De 15 genomineerden

 

• Lucas Dickmann – Mendelcollege, Haarlem

• Sanne van den Dries – Maaswaal College, Wijchen

• Gerry Faber - Dalton Lyceum, Barendrecht

• Maarten van Gils – Openbaar Lyceum, Amersfoort

• Maurits Harmsen – Minkema College, Woerden

• Constant van den Heuvel – Ichthus College, Utrecht

• Ozan Karakoc – Pius College X, Almelo

• Marieke Knoben – Bonhoeffercollege, Castricum

• Wouter Meijer – Vathorst College, Amersfoort

• Meia Otten – SG De Rietlanden, Lelystad

• Elien Plagge – Dr. Nassau college, Beilen

• Jonathan van Nieukerken – Vrijeschool, Zutphen

• Marco van Vemde – Linge College, Tiel

• Cora Verheijen – VSO Axiacollege, Amersfoort

• Dirk- Jan van Zoest– Aventus Lyceum, Apeldoorn