Quo Vadis, Aida? Film over val Srebrenica

QUO VADIS, AIDA? is een Bosnische speelfilm van Jasmila Žbanić (GRBAVICA, winnaar Gouden Beer) die een fictieve weergave geeft van de genocide in Srebrenica.

 

Aida (Jasna Đuričić) werkt in Srebrenica op de Nederlandse VN-basis als tolk in dienst van de Verenigde Naties. Samen met haar gezin en 20.000 andere Bosnische moslims zoekt zij een veilig onderkomen vanwege het oprukkende Bosnisch-Servische leger.

 

De film toont de uren voorafgaand aan de dramatische evacuatie van de vluchtelingen. Tot dan is Aida er zeker van dat de VN ze zou beschermen, maar als de chaos steeds groter wordt, probeert ze uit alle macht zelf haar man en zonen te redden. Meer dan 8.000 Bosnische vluchtelingen worden omgebracht.

 

QUO VADIS, AIDA? is genomineerd voor een Oscar in de categorie Beste Buitenlandse film en  werd eerder geselecteerd voor de Officiële Competitie van het filmfestival van Venetië. 'Meeslepend, aangrijpend en hartverscheurend,' aldus Variety. De film was tevens geselecteerd voor International Film Festival Rotterdam (IFFR) en won hier de publieksprijs.

 

[ Meer informatie op de site van Cineart ]