Andere Tijden - Uitzendingen april 2021

Trim u fit!

 

Woensdag 7 april 2021, 22.20 uur, NPO 2

 

Eind jaren zestig slaat Nederland massaal aan het trimmen om fitter en gezonder te worden.

Het is een wake-up call voor de overheid. Na TBC en kanker blijkt er eind jaren zestig een derde volksziekte bijgekomen: hart- en vaatziekten. Onze rap veranderende levenswijze – met auto’s, liften, welvaartsvoedsel en wat dies meer zij – is goed voor onze welvaart, maar niet zo goed voor onze gezondheid. Dat moet anders. In 1969 start de Nederlandse Sport Federatie (NSF, voorloper van NOC*NSF), gesteund door de regering, een grootscheepse campagne: Trim u fit! Overal in het land worden parcourtjes met gymnastiektoestellen aangelegd. De trimbaan is geboren. Met stickers, buttons en posters wordt een beroep gedaan op alle Nederlanders meer te bewegen. Minister Luns gaat zwemmend op de foto om het goede voorbeeld te geven. Andere politici kunnen niet achterblijven.Trimgroepjes schieten als paddenstoelen uit de grond.

Een van de bedenkers van de baanbrekende campagne – nooit eerder lieten politici en liet de overheid zich uit over bewegen – is Wim de Heer van de NSF. In zijn jonge jaren, na de oorlog, doet bijna niemand aan hardlopen. Hij wel. Daarom weet hij meteen wat te doen als eind jaren 60 alarm wordt geslagen over het toenemend aantal hartinfarcten en mensen met overgewicht. Bewegen, lopen, sporten. Trimmen dus.

Trim u fit! wordt een groot succes. En een blijvend succes. Al is het woord niet langer in zwang, trimmen doen we nog steeds. Of joggen. Of hardlopen. Of sporten in de sportschool. Of wandelen – het nieuwe toverwoord in onze corona-wereld van nu. Andere Tijden laat met veel prachtig en soms hilarisch beeldmateriaal zien hoe Nederland in beweging kwam en hoe de trimrage zich ontwikkelde tot iets dat niet meer weg te denken is uit de Nederlandse maatschappij. Aan het woord komen naast Trim u fit!-bedenker Wim de Heer sport-professor Maarten van Bottenburg en Marja Wokke en Gerard Nijboer, die begin jaren 80 tot de wereldtop op de marathon behoren en rolmodellen worden voor een nieuwe generatie bewegers.

 

Wonen Ja, Leegstand Nee

 

Woensdag 14 april 2021, 22.45 uur, NPO 2

 

40 jaar geleden vonden in Nijmegen de hevigste krakersrellen van de jaren 80 plaats. Bekend onder de naam de Piersonrellen, die in 1981 zelfs de New York Times haalden.

Aanleiding was de bouw van een parkeergarage in het centrum van Nijmegen waarvoor een aantal arbeidershuisjes moesten worden gesloopt. Krakers barricadeerden de huizen en de steeg waaraan de huizen lagen.

Toen een zitdemonstratie van enkele honderden demonstranten in de buurt met veel geweld werd beëindigd, sloeg de vlam in de pan. Met behulp van 200 ME busjes, vijf tanks, een helikopter, een pantserwagen, veel traan- en braakgas, getrokken wapens boven op het dak, werden de krakers uit de bezette panden verwijderd. Na afloop was er kritiek op het machtsvertoon.

Andere Tijden blikt terug met krakers, politie-agenten, en stadsbestuurders van toen.