Andere Tijden - Uitzendingen maart 2021

De klant is koning

 

Woensdag 3 maart 2021, 22.20 uur, NPO 2

 

In de jaren 90 is minister Hans Wijers van Economische Zaken groot voorstander van de neoliberale gedachte: meer markt, minder overheid. In de detailhandel houdt men, volgens Wijers, nog te weinig rekening met de behoefte van de klant. Werknemers moeten flexibel zijn en dus moeten zij ook op een ‘flexibel’ tijdstip boodschappen kunnen doen. Dus ook na zes uur ’s avonds en op zondag. Verruiming van de winkeltijden levert meer dynamiek op, en meer banen, voorspelt Wijers.

Maar zijn voortvarendheid stuit ook op weerstand. De vakbeweging en veel winkeliers zien niets in zijn plan om de winkeltijden vrij te geven. Winkels worden demonstratief gesloten. Leuzen als ‘Wij hebben ook recht op een sociaal leven’ worden op ruiten geverfd. De boze winkeliers demonstreren omdat ze voorzien dat veel zaken moeten sluiten omdat de personeelskosten te hoog zullen worden, en bovendien willen ze op zondag in de kerk of bij hun familie zijn.

 

Dit leidt tot verhitte discussie en zelfs tot gebroken families. In Andere Tijden vertellen naast Hans Wijers winkeliers en vakbondsleden over deze strijd, die uiteindelijk leidt tot de invoering van de Winkeltijdenwet van 1996, dit jaar precies 25 jaar geleden.

 

Nacht van de verkiezingen

 

Zaterdag 13 maart 2021, 23.55 uur, NPO 2

 

Half maart gaat Nederland naar de stembus voor de Tweede Kamerverkiezingen.

 

Hoe zullen Wopke Hoekstra (CDA), Sigrid Kaag (D66) en Lilianne Ploumen (PvdA) scoren als ‘nieuw gezicht’ van hun partij? Heeft Thierry Baudet de teleurstellende voorspellingen voor zijn partij beperkt kunnen houden? En hebben de opiniepeilers het de afgelopen weken allemaal goed voorspeld?

Thema’s die nú spelen, maar die in onze parlementaire geschiedenis al eerder voorbij kwamen. In de afgelopen 21 jaar heeft Andere Tijden met grote regelmaat aandacht besteed aan de landelijke stembusstrijd.

 

Onder meer over:

 

  • De buitenstaander: Hadt je me maar (1921), Boer Koekoek (1963), Pim Fortuyn (2002).
  • Groot verlies:Jan Terlouw, D’66 (1982), Ed Nijpels, VVD (1986), De opiniepeilers (1986).
  • De nieuwe leider: Balkenende (2002), Rutte (2010).
  • De campagne: Colijn (jaren 30), het eerste TV-debat (1966).

 

In de nacht van 13 op 14 maart kijkt Andere Tijden in een nachtelijke marathonuitzending aan de hand van eerdere uitzendingen terug en vooruit. Presentatie: Astrid Sy.

 

Net als vorig jaar zal Andere Tijden aanhakend op de actualiteit nachtelijke marathonuitzendingen als deze blijven maken.