De strijd om het Binnenhof

Pim Fortuyn in gesprek met Inge Diepman. (C) NTR
Pim Fortuyn in gesprek met Inge Diepman. (C) NTR

Uitzending: vrijdag 8 januari t/m 19 februari 2021, 22.10 uur, NPO 2

 

Op vrijdag 8 januari start bij de NTR de 7-delige geschiedenisserie De strijd om het Binnenhof, over politieke leiders die een cruciale rol hebben gespeeld in de geschiedenis van onze democratie. Presentator van De strijd om het Binnenhof is Wouke van Scherrenburg.

 

 

 Strijd om de macht

 

Wouke van Scherrenburg, die jarenlang als politiek verslaggever een vertrouwde verschijning op en rond het Binnenhof was, neemt ons mee in de levens van achtereenvolgens Jacoba van Beieren, Johan van Oldenbarnevelt, de gebroeders De Witt, Rutger Jan Schimmelpenninck, Johan Rudolph Thorbecke, Pieter Jelles Troelstra en Pim Fortuyn. Levens die getekend werden door strijd om de macht en persoonlijke tragiek.

 

Combinatie van documentaire en drama

 

De NTR heeft een naam als het gaat om de productie van grote geschiedenisseries. Van De Gouden Eeuw tot De IJzeren Eeuw, maar ook 80 Jaar Oorlog en Goede Hoop. Wat De strijd om het Binnenhof onderscheidt van eerdere series is de vorm: niet eerder werd documentaire met drama gecombineerd. In elke aflevering is namelijk ook te zien hoe een cruciale gebeurtenis uit het leven van de hoofdpersoon wordt gedramatiseerd door scenarist en regisseur Niek Barendsen en acteurs als Pierre Bokma, Lies Visschedijk, Minne Koole, Gijs Scholten van Aschat en vele anderen.

 

 

De strijd om het Binnenhof laat de spannende verhalen achter de zucht naar de macht zien: de intriges, de affaires, de terugkerende roep om verandering en de pogingen om rivalen al dan niet letterlijk een kopje kleiner te maken. Showprocessen, liefdesaffaires, politiek gekonkel. Van alle tijden op het Binnenhof. Uitmondend tenslotte in ons hedendaagse gebouw van de democratie.

 

 

Extra: online tours met Alexander Pechtold en Charlotte Nijs

 

Naast de tv-serie maakt de NTR een interactieve site waarin je kunt ronddwalen in de ruimtes van het Binnenhof onder leiding van oud-politicus Alexander Pechtold en politiek verslaggever Charlotte Nijs: binnenhofonline.nl. Zo zijn er o.a. de online tours Kunst met Pechtold en Wat gebeurt er met je stem? door Charlotte Nijs. Binnenhofonline.nl staat vanaf 8 januari live.

 

Afleveringen tv-serie:

 

Vrijdag 8 januari: aflevering 1: Jacoba van Beieren

 

Haar beenderen moeten nog ergens onder het Binnenhof liggen: Jacoba van Beieren (1401-1436). Bij leven gravin van Holland, Zeeland en Henegouwen, een vrouw van aanzien. Maar haar titel en bezit worden betwist door heerszuchtige mannen. Onbevreesd gaat ze de strijd aan in een tijd die we nog kennen als die van de Hoekse en Kabeljauwse twisten. Veel moet ze opgeven, maar op het eind van haar leven wint ze toch iets: de liefde.

 

In de scène: Hannah Hoekstra als Jacoba van Beieren.

 

Vrijdag 15 januari: aflevering 2: Johan van Oldenbarnevelt

 

Johan van Oldenbarnevelt (1547-1619) geldt als de eerste grote staatsman van de Nederlanden. Ruim dertig jaar, tijdens de Tachtigjarige Oorlog, is hij landsadvocaat en raadpensionaris van de Staten van Holland. Zij aan zij met Maurits van Oranje strijdt hij voor de onafhankelijkheid. Maar dan ontstaat er een breuk in hun relatie. Oldenbarnevelt vindt zijn vernederende einde op het schavot op het Binnenhof. Hoe kan dat gebeuren?

 

In de scène: Pierre Bokma als Johan van Oldenbarnevelt.

 

Vrijdag 22 januari: aflevering 3: De gebroeders De Witt

 

Het staat in ons collectieve geheugen gegrift: de gruwelijke moord op Johan en Cornelis de Witt in het rampjaar 1672. Wie de gebeurtenissen rondom de lynchpartij reconstrueert, is nog altijd verbijsterd over wat zich die 20e augustus in Den Haag voltrekt. Hoe kan het dat twee zulke gerespecteerde regenten, die bijna twintig jaar lang hun leven in dienst van de Republiek stellen, zo worden onteerd?

 

In de scène: Lies Visschedijk als Maria van Berckel, weduwe van Cornelis de Witt.

 

Vrijdag 29 januari: aflevering 4: Rutger Jan Schimmelpenninck

 

Eind 18e eeuw raakt Nederland in de ban van revolutie. Geïnspireerd door de Amerikaanse revolutie en nog vóór de Franse willen de zogenaamde patriotten af van het corrupte bestuur van de Oranjes en de weg vrijmaken voor hervormingen. Hun machtigste vertegenwoordiger wordt Rutger Jan Schimmelpenninck (1761-1825). Zijn grote juridische en politieke talent wordt herkend door de man die op dat moment het lot van Europa bepaalt: Napoleon.

 

In de scène: Tjebbo Gerritsma en Lies Visschedijk als Rutger Jan Schimmelpenninck en zijn vrouw Catharina Nahuys, Bas Hoeflaak als Napoleon.

 

Vrijdag 5 februari: aflevering 5: Johan Rudolph Thorbecke

 

Johan Rudolph Thorbecke (1798-1872) is het politieke voorbeeld van premier Mark Rutte. Thorbecke is de man die in veel opzichten de basis legt voor het nieuwe Nederland. En niet alleen vanwege zijn veelgeroemde Grondwet. Thorbecke groeit op in een arm gezin en wordt door zijn ambitieuze vader klaargestoomd voor iets groots. Hoe groot, dat kan zelfs zijn vader niet bevroeden.

 

In de scène: Jacob Jutte als de jonge Johan Rudolph Thorbecke, Guy Clemens en Roos van Erkel als zijn ouders.

 

Vrijdag 12 februari: aflevering 6: Pieter Jelles Troelstra

 

Hij is één van de interessantste figuren in de Nederlandse politieke geschiedenis: Pieter Jelles Troelstra (1860-1930). Friese volksheld, dichter, bevlogen parlementariër, maar bovenal grondlegger van de sociaal-democratie in Nederland. In 1918 maakt hij echter een cruciale inschattingsfout: gegrepen door het dan in Europa heersende revolutionaire élan, roept hij ook in Nederland de revolutie uit.

 

In de scène: Jasper Stoop als de jonge Pieter Jelles Troelstra en Gijs Scholten van Aschat als zijn vader.

 

Vrijdag 19 februari: aflevering 7: Pim Fortuyn

 

Pim Fortuyn (1948-2002) doet politiek Nederland begin deze eeuw op zijn grondvesten schudden. Zijn kritiek op de multiculturele samenleving en zijn onnavolgbare wijze van debatteren maken van hem een icoon. Als hij wordt vermoord, staat Nederland in vuur en vlam. Wat is zijn erfenis? Wouke van Scherrenburg, die de Fortuyn-revolte zelf ook van nabij meemaakt, vraagt het onder anderen aan Marco Pastors en Ad Melkert.

 

In de scène: Leny Breederveld en Joke Tjalsma als twee fans van Pim Fortuyn.

 

Bron: ntr.nl