De Slag om de Schelde: film en lesmateriaal

 

In 2020 vieren we dat Nederland 75 jaar vrij is van oorlog en besteden we extra aandacht aan de betekenis van vrijheid in het heden en in de toekomst. De film De Slag om de Schelde vormt het sluitstuk van deze herdenking en gaat op donderdag 17 december 2020 in première.

 

De Slag om de Schelde is een van de grootste Nederlandse producties ooit en vertelt het verhaal over een ‘vergeten’ slag; weinig Nederlanders kennen deze slag.

 

Gevechten in Zeeland

 

Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog vochten in Zeeland tienduizenden Duitsers en geallieerden tegen elkaar. Inzet: controle over de Westerschelde, de toegangsweg tot de haven van Antwerpen. Bij deze slag zijn veel burgerslachtoffers gevallen. In de film zien we hoe de levens van drie jonge mensen elkaar kruisen: NSB’er Marinus, de Engelse piloot William en Teuntje, die tegen wil en dank bij het verzet betrokken raakt.

 

Educatiepakket

 

Onder de titel V. ontwikkelt Young Crowds een speciaal educatiepakket rondom de film, bestemd voor de bovenbouw van vmbo, havo en vwo. De inhoud is te verdelen in drie thema’s: Vechten, Vrede en Vrijheid.

 

Aan de hand van fragmenten uit de film en interviews met cast en crew, maakt V. de verbinding tussen De Slag om de Schelde en actuele thema’s die ook in vakken als maatschappijleer en geschiedenis aan bod komen. Denk aan de dunne scheidslijn tussen goed en fout, vrijheid versus onvrijheid en het belang van grondrechten, zoals de vrijheid van meningsuiting.

 

Een pakket voor één klas bestaat uit:

 

  • Magazine met artikelen, interviews en opdrachten (30 stuks);
  • Website, onderverdeeld naar schooltype, met interactieve opdrachten;
  • Digitale lesbrief die specifiek op de film inzoomt;
  • Digitale docentenhandleiding.

 

Onder voorbehoud van eventuele coronamaatregelen, is het educatief materiaal vanaf januari 2021 beschikbaar. Je kunt wel alvast een bestelling plaatsen, dan ontvang je van een bericht wanneer het materiaal verzendklaar is.

 

Het magazine wordt per post naar je verstuurd en het digitale materiaal is beschikbaar via de website van V. Het lesmateriaal V. wordt kosteloos aangeboden. Je betaalt slechts de verzend- en administratiekosten. Kijk voor meer informatie over dit educatiepakket op de website van V.

 

[ Alvast bestellen ]

 

[ Ga naar de website bij de film ]