Emoji-Canon van Nederland

Hoe goed ken jij de Canon van Nederland?

 

De Emoji-Canon van Nederland test die kennis op een wel heel eigentijdse manier: alle 50 vensters zijn omgezet naar (een combinatie van) emoji’s. De uitdaging is vervolgens natuurlijk de juiste vensters bij de juiste emoji’s te vinden. De Emoji-Canon van Nederland kan worden gespeeld op www.emojicanon.nl. De antwoorden zijn er ook te vinden, maar natuurlijk eerst zelf proberen!

 

De Emoji-Canon van Nederland is een initiatief van KF inHeritage, een communicatiebureau dat zich volledig richt op projecten op het gebied van geschiedenis, archeologie en cultureel erfgoed. Directeur Kris Förster licht toe: “Als publiekshistoricus ben ik altijd op zoek naar aansprekende, eigentijdse manieren om verhalen over ons verleden onder de aandacht te brengen.”

 

Herziening Canon

 

De Emoji-Canon werd al eerder in april van dit jaar gelanceerd. Twee maanden later werd er – na 10 jaar – een herziening van de Canon van Nederland gepresenteerd. Bij deze is de Emoji-Canon ook herzien. Alle nieuwe vensters en inhoudelijke wijzigingen zijn meegenomen.

 

Uitdaging

 

Kris Förster kreeg daarbij speciale hulp van Erica Kim, een Zuid-Koreaanse student die enige jaren Nederlandse taal & cultuur heeft gestudeerd en tot voor kort in Maastricht studeerde. Kim: “Ik vond de emoji-canon een fantastisch initiatief en wilde graag helpen bij deze nieuwe versie. Het omzetten van vensters naar emoji’s was soms echt een uitdaging, maar uiteindelijk is het gelukt. Sommige vensters zullen makkelijk te raden zijn, maar anderen zullen een hele uitdaging zijn.”

 

Hubert Slings, directeur van de stichting die het gebruik van de Canon in het onderwijs en de samenleving als doelstelling heeft, vindt de Emoji-canon een mooi initiatief: “Geweldig leuke Canonquiz in deze tijden van quarantaine, en nog leerzaam ook!”

 

[ Bekijk hier de website ]