'In Europa' in de klas

 

Er komt een lespakket bij het vervolg op In Europa. Stefanie de Brouwer, die samen met Roel van Broekhoven het eindredacteursduo vormt van de nieuwe serie, vond dat een logische stap.

 

Waarom?
‘Aan het eind van de vorige serie In Europa, in 2010, kregen we een verbazingwekkende mail van een geschiedenisdocent, Kees de Lange uit Deventer. Hij had zelf een digitaal leerplan gemaakt op basis van onze serie, voor het hele derde en vierde leerjaar. Al zijn geschiedenislessen, helemaal gebaseerd op In Europa. Dat vond ik enorm indrukwekkend. En ik dacht: hadden we dat maar van te voren geweten! Dan hadden we kunnen samenwerken, en er veel meer impact mee kunnen hebben. Dus toen we met de nieuwe serie begonnen, besloten we direct aan zo’n samenwerking te gaan bouwen. Geert Mak heeft een goede band met de vereniging van geschiedenisleraren, die nodigen hem regelmatig uit voor lezingen enzo. Daar zijn we dus begonnen. En zo ging het balletje rollen.’

 

Tien jaar geleden maakte de VPRO samen met schrijver Geert Mak de televisieserie In Europa over de geschiedenis van de 20e eeuw. Eind 2019 komt er een vervolg waarin de turbulente jaren sinds 1999 centraal staan. Wat ging er de afgelopen twee decennia in hemelsnaam mis? Wat bleef er over van alle grote verwachtingen?

 

In aansluiting op de televisieserie ontwikkelt de VPRO met VGN en Euroclio een interactief lespakket voor leerlingen in 3 en 4 havo/vwo of 4/3 vmbo dat bijdraagt aan meningsvorming, burgerschap en mediawijsheid.

 

Een heldere video-instructie, op maat gemaakte fragmenten uit de serie en een lesbrief faciliteren docenten en leerlingen bij het maken van videoclips. Een uniek Europees uitwisselingsproject, waarbij leerlingen hun actuele geschiedenis filmen en thema's zoals democratie, mensenrechten, privacy, klimaatverandering en migratie onderzoeken en vergelijken.

 

[ Lees meer op deze site ]