Maand van de Geschiedenis 2020

 

Ook dit jaar staat oktober met de Maand van de Geschiedenis geheel in het teken van ons verleden.

 

Samen met deelnemers en partners organiseert de Maand van de Geschiedenis, een initiatief van het Nederlands Openluchtmuseum, talloze activiteiten waarmee je het verleden ontdekt om het heden te begrijpen.

 

Vanwege de coronamaatregelen zullen de activiteiten dit jaar kleiner van opzet zijn en deels online plaatsvinden. De inschrijving voor de activiteiten is inmiddels geopend.

 

Thema Oost/West

 

In oktober 2020 neemt de Maand van de Geschiedenis je mee op wereldreis. Met het thema Oost/West gaan we op zoek naar verhalen van vroeger die je helpen om nu te begrijpen: over ontmoetingen tussen de slavenhandelaar en de totslaafgemaakte, tussen Stalin en Roosevelt, tussen de Achterhoeker en de Amsterdammer. In tijden van corona en #BlackLivesMatter ontdekken we hoe sterk we met elkaar verbonden en van elkaar afhankelijk zijn, waar ter wereld we ons ook bevinden, en hoe deze connecties door de eeuwen heen tot stand zijn gekomen.

 

Maand van de Geschiedenis-essay

 

Het jaarlijkse Maand van de Geschiedenis-essay wordt dit jaar geschreven door de gelauwerde auteur Abdelkader Benali. In Reizigers van een nieuwe tijd beschrijft hij het ongelooflijke verhaal van Jan Janszoon, een Nederlandse piraat die in de zeventiende eeuw in dienst treedt van de Barbarijse zeerovers.

 

Het Nederlands Openluchtmuseum organiseert in oktober 2020 voor de negende maal de Maand van de Geschiedenis, die haar zeventiende editie beleeft. Het Fonds voor Cultuurparticipatie is investeerder van de Maand van de Geschiedenis. Om het evenement tot een succes te maken werkt het Nederlands Openluchtmuseum samen met verschillende partnerorganisaties. De Libris Geschiedenis Prijs is onderdeel van de Maand van de Geschiedenis.

 

[ Ga naar de themawebsite van de Maand van de Geschiedenis ]