Stevige kritiek op film 'De Oost'

De nieuwe speelfilm De Oost is nog niet uit, maar zorgt nu al voor woedende reacties. “De film defameert Indië veteranen. Onze helden worden als nazi’s weggezet” zegt Hans Moll, voorzitter van Federatie Indische Nederlanders (FIN). Hij eist dat het bijbehorende lespakket voor scholieren wordt geschrapt.

 

Raymond Westerling

 

Het oorlogsdrama van Jim Taihuttu zou aanvankelijk begin deze maand uitkomen, maar de première blijkt door de coronacrisis verplaatst naar begin volgend jaar. Achter de schermen is er al langer kritiek op de film, zeker nadat de trailer werd gepubliceerd. In deze teaser worden Nederlandse militairen afgebeeld in zwarte uniformen, draagt KNIL-kapitein Raymond Westerling een snor en wordt gebruik gemaakt van een gotisch lettertype. Allemaal verwijzingen naar Nazi-Duitsland, aldus critici. “De geschiedenis wordt verkracht. Dit is een puur anti-Nederlandse propagandafilm” aldus Moll. De film blijkt in samenwerking met Indonesische producenten te zijn ontwikkeld.

 

[ Lees verder op de site van Federatie Indische Nederlanders ]

 

[ Bekijk hier de website bij de film De Oost ]