De Tweede Wereldoorlog in honderd foto’s

Op 17 september 2020 opent in Verzetsmuseum Amsterdam de bijzondere tentoonstelling De Tweede Wereldoorlog in honderd foto’s. De collectie is samengesteld voor én door Nederlanders.

 

Mensen uit alle windstreken hebben foto’s uit familiealbums en zolderdozen opgedoken. Een jury van publiek en experts bekeken, onder leiding van Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib, honderden inzendingen van particulieren en musea. Ze kozen er de honderd meest aansprekende foto’s uit. Welke beelden en verhalen zijn Nederlanders dierbaar?

 

De tentoonstelling toont hoe de inwoners van Nederland, maar ook die van Nederlands-Indië, de Nederlandse Antillen en Suriname de oorlogstijd beleefden. Achter elke foto schuilt een verhaal.

 

Moeder en zoontje voor hun schuilplaats

 

Het is 1945. Moeder en zoontje Kooymans zitten voor de ingang van een schuilplaats, dekking zoekend voor Duitse soldaten die hun huis beschoten. “Deze foto laat de ellende van de oorlog zien,” zei een lid van de fotojury. “Met angstige blik zoekt het kind veiligheid bij z’n bezorgde moeder, die hem liefdevol vasthoudt.”


Als man vermomde verzetsvrouw Truus

 

We zijn in Noord-Holland, 1943. Truus Oversteegen (links) en Hannie Schaft (rechts) hebben een gewapende verzetsactie gepleegd. Zie je dat Truus is verkleed als man? Vermomd als verliefd stelletje voeren ze acties uit. Ze liquideren verraders, helpen onderduikers en transporteren wapens. Jurylid Femke van 14 jaar koos deze foto. “Omdat ik trost ben op het verzet in Zaandam,” zei Femke.

 

Nederlanders kiezen #mijnkeuzeuit100fotos

 

Het afgelopen jaar kozen 40 bekende Nederlanders één foto uit. BN’ers als Dieuwertje Blok, André Kuipers en Herman van de Zandt lichtten in online video’s toe waarom hun gekozen oorlogsfoto hen zo raakt. De video’s werden veel gedeeld via social media en zijn al zo’n 50.000 keer bekeken.

 

[ Ga naar de website ]