Wereld in Vlammen: iconische historische foto's in kleur

Na het succesvolle boek De tijd in kleur verschijnt nu Wereld in vlammen. Marina Amaral kleurde opnieuw iconische, historische foto’s in waardoor de gebeurtenissen uit het verleden tot leven komen. De populaire historicus Dan Jones, bekend van De tempeliers en De kruisvaarders verzorgde de begeleidende teksten.

 

Wereld in Vlammen

 

Een greep uit de opgenomen foto's zijn:

 

  • De overleden aartshertog Frans Ferdinand en zijn vrouw Sophia;
  • De Russische Revolutie van 1917;
  • Het interbellum met portretten van onder andere Atatürk en Hitler;
  • De periode waarin het nationaalsocialisme opkwam tot aan de bevrijding in 1945 met treffende beelden van soldaten, burgers, het overleg tussen Stalin, Roosevelt en Churchill, oorlogsvliegtuigen en D-day.

 

Beeldbepalende foto's

 

Het boek werpt nieuw licht op 200 beeldbepalende foto’s uit de periode 1914-1945, ook wel ‘de lange oorlog’ genoemd. Dit boek omspant het tijdvak van de moord op aartshertog Frans Ferdinand tot de vernietiging van Hiroshima door de Amerikaanse atoombom.

 

Niet alleen de twee wereldoorlogen en hun oorzaken komen aan bod, maar ook de burgeroorlogen in Spanje, Mexico, Ierland en China, en de koloniale oorlogen in Abessinië, Palestina en Soedan. Een prachtig overzicht in woord en beeld.

 

Marina Amaral

 

Ze heeft inmiddels een indrukwekkende portfolio opgebouwd met het inkleuren van foto's. Marina Amaral heeft een website: https://marinamaral.com en is te volgen op twitter.

 

Toepassing in de klas

 

De kleurenfoto's brengen het verleden dichterbij, meer benaderbaar voor leerlingen. Ook zou de docent de foto's kunnen gebruiken om te contextualiseren: Wat is hier aan de hand? Hoe kunnen we deze foto in de tijd plaatsen? De begeleidende teksten zijn daarbij nuttig.