MAISON AMSTERDAM:250 jaar mode en (0n-)vrijheid in de hoofdstad

De Nieuwe Kerk Amsterdam en het Amsterdam Museum werken samen aan een grote modetentoonstelling MAISON AMSTERDAM. De stad, de mode en de vrijheid. Een nog niet eerder vertoond overzicht van 250 jaar modegeschiedenis in een Amsterdamse context.

 

Aan de hand van 150 objecten uit de modecollectie van het Amsterdam Museum, ontwerpers en andere bruikleengevers, vertelt de tentoonstelling over de vrijzinnige en creatieve stad waar alles kan. En over de unieke modestad die Amsterdam daardoor werd.

 

Centraal thema is hoe vrijheid, maar ook onvrijheid, het modebeeld door de eeuwen heen bepaalden. Van iconische haute couture en vernieuwende designs tot diverse modestijlen die voortkwamen uit viering en protest – zoals hippie en punk. Maar ook zwierige japonnen en statige kostuums uit de achttiende en negentiende eeuw, revolutionaire fietskleding voor vrouwen en de androgyne look uit de roaring twenties.

 

Creaties van een groot aantal ontwerpers met diverse achtergronden zijn straks te zien. Gevestigde namen zoals Viktor & Rolf en Jan Taminiau, maar ook aanstormend talent. Ruim vier maanden lang is de eeuwenoude kerk aan de Dam straks omgetoverd tot toonaangevend modehuis. MAISON AMSTERDAM is gepland vanaf zaterdag 19 september 2020 tot en met zondag 31 januari 2021 in De Nieuwe Kerk.

 

Op zoek naar objecten

 

De objecten in de tentoonstelling komen uit de indrukwekkende, biografische modecollectie van het Amsterdam Museum, aangevuld met unieke bruiklenen van Nederlandse topontwerpers. Maar, mode is van én voor iedereen. Daarom willen de makers van de tentoonstelling ook een breed publiek vragen om mee te doen.Zij doen een oproep om specifieke kledingstukken uit te lenen die te zien zullen zijn in de tentoonstelling. Gezocht wordt er naar de iconische minirok van Mary Quant, die in de jaren zestig en zeventig veel in Nederland werd gedragen. Of een complete eighties look waarin jeans’ hotpants de hoofdrol spelen. Ook zoeken we bijzondere sarongs en kebaya’s van migranten uit Indonesië en een kleurrijke dashiki van een festivalganger.

 

Bron: www.amsterdammuseum.nl