De zware jas van Beatrix

Beëdiging van Beatrix (1980) in de Nieuwe Kerk in Amsterdam ©Vincent Mentzel
Beëdiging van Beatrix (1980) in de Nieuwe Kerk in Amsterdam ©Vincent Mentzel

Uitzendingen: woensdag 18, 25 maart, 1 en 8 april 2020 om 20.25 uur, NPO 2

 

In april 2020 is het veertig jaar geleden dat Beatrix koningin werd. Vanaf het balkon van het Paleis op de Dam zag zij een juichende menigte met daarachter de rookbommen van de krakers die slag leverden met de politie. Een wankel begin. Er was werk aan de winkel.

 

In deze serie vertellen direct betrokkenen, vaak voor het eerst en tot in persoonlijke details, hoe Beatrix van het koningschap een baan maakte. Zij geven een indringend en invoelbaar beeld van een vrouw die wilde verdienen wat haar door geboorte was toegevallen. Vrijwel in haar eentje en ten koste van persoonlijke offers. Maar won ze daarmee ook de harten van de Nederlanders?

 

Aan het woord komen o.a. hofdame Miente Boellaard, oud-politicus Bas de Gaay Fortman, prinses Benedikte van Denemarken, fotograaf Vincent Mentzel, dichter Huub Oosterhuis, oud-directeur van het Stedelijk Museum Rudi Fuchs, en Ria Lubbers, de weduwe van premier Ruud Lubbers.

 

18 maart (afl. 1)  De puinhopen van Pappie

 

De monarchie is in verval, als gevolg van de Hofmans-affaire in de jaren 50 en de Lockheed-affaire uit 1976. Kroonprinses Beatrix is weerbaar, activistisch. Ze verzet zich tegen haar ouders en kiest een Duitser als echtgenoot. Ze wil het ambt serieuzer aanpakken.

 

25 maart (afl. 2)  De verovering van Amsterdam

 

De inhuldiging is een tegenslag. Verbeten begint Beatrix aan haar nieuwe taak. Ze rekent af met het hof van haar moeder waar hofdames uit bed worden gebeld voor een spelletje Halma. Het koningschap is voortaan een baan, het hof een bedrijf. Maar Claus wordt ziek.

 

1 april (afl. 3)  Er is iets aan de hand in het land

 

Beatrix ligt onder vuur. Ze lijkt zich met staatszaken te bemoeien. En met de keuze van haar schoondochters. De roddelbladen klagen. En haar volk is kritisch. Ze roept vertegenwoordigers uit de samenleving bij elkaar om haar volk te begrijpen.

 

8 april (afl. 4) De weg van de weerstand

 

De populistische burger stoomt op. Die kan zich ergeren aan het koningshuis. Beatrix probeert hem te pareren, maar hoe? Claus overlijdt, het regent affaires, haar zoon krijgt een skiongeluk. Ze werkt door, dwars door alle weerstand heen. Tot haar aftreden – een bevrijding.