KNHG Voorjaarscongres: Wereldburgers toen en nu

Op 27 mei 2020 is het weer zover. Dan vindt het KNHG voorjaarscongres van 2020 plaats in het Nationaal Archief in Den Haag! Dit jaar is het thema aangedragen door Marjolijn ’t Hart en is geïnspireerd door de recente uitgave: De wereldgeschiedenis van Nederland. Het congres draagt daarom de titel: ‘Wereldburgers toen en nu’. 

 

Wereldburgers toen en nu

 

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, zijn discussies over wereldburgerschap van alle tijden. De geschiedenis staat bol van voorbeelden waarin mensen verschillende soorten burgerschap naast elkaar bezaten. Het nationale model, dat als hedendaagse norm wordt gezien, behoorde heel lang niet eens tot de opties. Laatmiddeleeuwse en vroegmoderne steden voorzagen in een kleurrijk palet van allerhande burgerschapsvormen, met ingezetenen, formele stadsburgers en groepen buitenlanders, die soms zelfs een eigen ‘natie’ binnen de stad vormden.

 

Voorjaarscongres

 

Vandaag de dag is het burgerschapsdebat weer helemaal terug op de agenda. Grote steden sluiten zich aan bij netwerken van global cities, UNESCO-werelderfgoed wordt geclaimd als ‘typisch’ nationaal bezit en ook in het onderwijs stuiten noties van wereldburgerschap op traditionele, nationale en canonieke zienswijzen. Met dit voorjaarscongres van 2020 wil het KNHG dit huidige debat over wereldburgerschap aanjagen en van historische context voorzien. Dat gebeurt aan de hand van drie thema’s: politiek burgerschap en citizenship light, erfgoed en identiteitslabels en wereldburgerschap in het onderwijs.

 

Locatie: Nationaal Archief, Den Haag

Datum: woensdag 27 mei 2020

Tijd: 9:30 – 17:30 uur

Aanmelden via info[at]knhg.nl

 

Programma

09.30 – 10.00 uur ontvangst, registratie en koffie

 

10.00 – 10.30 uur welkom en inleidende lezing – door dagvoorzitter Marjolein ’t Hart

 

10.30 – 12.00 uur Burgerschap Light – gemodereerd door Marjolein ‘t Hart

 

12.00 – 13.00 uur lunch

 

13.00 – 14.30 uur Het nationale karakter van erfgoed – gemodereerd door Marens Engelhard

 

14.30 – 15.00 uur theepauze

 

15.00 – 16.30 uur Onderwijs en de historische wortels van wereldburgerschap – gemodereerd door Carla van Boxtel

 

16.30 – 16.45 uur afsluiting door Wim Blockmans

 

16.45 – 17.30 uur borrel