V1 langs A1 ontmanteld

Op zondag 8 maart 2020 is een bom onschadelijk gemaakt door de Explosieven Opruimingsdienst (EOD). Het betreft een Duitse V1 met bijna 1000 kilo springstof uit de Tweede Wereldoorlog. Dit onbemande straalvliegtuig crashte zeker 75 jaar geleden in een akker langs de A1 bij Deventer en decennialang reden boeren er met hun groot materieel overheen.

Een deel van de snelweg A1 werd afgesloten

 

In juni 2019 werd het wapen ontdekt tijdens graafwerkzaamheden voor verbreding van de snelweg A1. Alleen de explosieve lading van het Vergeltungswaffe 1 is al 935 kilo. Dat maakte een gecontroleerde ontploffing op een andere locatie niet mogelijk.

 

De V1 is vermoedelijk verschoten vanaf installaties bij Lettele of Hellendoorn en 20 à 30 kilometer verderop neergestort. Volgens de EOD'er Van Zwet is de kans groot dat dit het gevolg was van een sabotageactie van dwangarbeiders. “Die mannen waren toch ten doden opgeschreven en probeerden daar waar mogelijk de boel te dwarsbomen."

 

[ Lees meer op de site van Defensie ]