Andere Tijden: Uitzendingen maart/april 2020

 

Oorlogshelden uit de Oost

 

Woensdag 18 maart 2020, 22.20 uur, NPO 2

 

‘Dat wisten jullie niet hè? Dat er heel veel Indische en Indonesische mensen hier in het verzet zaten?’, zegt oud-Doe Maar zanger Ernst Jansz in deze uitzending van Andere Tijden. In de oorlog helpt zijn vader Rudi Jansz Joodse onderduikers, verspreidt hij illegaal drukwerk en vormt een knokploeg genaamd ‘De Indische Jongens’. Hij heeft nooit erkenning voor zijn verzetswerk gekregen.

Het is een onbekend verhaal: de jonge mannen en vrouwen uit Nederlands-Indië die massaal verzet pleegden tegen de nazi’s in Nederland. Journalist Herman Keppy heeft jarenlang onderzoek gedaan en vertelt het verhaal van Rudy Burgwal uit Surabaya, student in Leiden. Als de Duitsers ons land binnenvallen steekt Burgwal het Kanaal over en wordt één van de beste Spitfire-piloten van zijn squadron. Keppy zoekt het graf van Burgwal in Frankrijk.

 

Het koor van Kamp Amersfoort

 

Woensdag 25 maart 2020, 22.20 uur, NPO 2

 

Dirigente Nicoline Snaas heeft een bijzonder koor samengesteld. De leden zijn allemaal familie van gevangenen die tijdens de Tweede Wereldoorlog in concentratiekamp Amersfoort hebben gezeten. Nicoline is de dochter van de 97-jarige Nic Snaas, die op miraculeuze wijze uit het kamp kon wegkomen. Op 19 april treedt het koor op tijdens de herdenking van de bevrijding van het kamp.

Andere Tijden volgt de bewogen repetities en spreekt met koorlid Annemieke Thomas, dochter van omgekomen kampgevangene Johan Thomas. Hij werd opgepakt tijdens de razzia van Putten.

Ronne Sies zingt mee voor zijn oom Izaak, die na een mislukte aanslag gefusilleerd is op de Leuserheide.

Presentator Astrid Sy praat met Edie Brouwer, de gids van Kamp Amersfoort. Hij heeft zelf ook een bijzondere reden om zich in te zetten voor het kamp.

 

Broek uit!

 

Woensdag 1 april 2020, 22.20 uur, NPO 2

 

Begin jaren negentig haalt Joop van den Ende de Chippendales voor het eerst naar Nederland. Het slaat in als een bom. Vrouwen trekken massaal naar de theaters om zich te vergapen aan mannelijk naakt. Al snel schieten stripgroepjes als paddenstoelen uit de grond. De voorstellingen worden steeds rauwer en bloter, en dat gaat niet kritiekloos voorbij. In meerdere gemeentes zorgen de stripshows voor een spoor van onrust. Voorstellingen zouden uit de hand lopen en worden afgezegd of gecensureerd. Kinderachtig en hypocriet, vinden veel vrouwen. Zij zien de male strippers niet als plat amusement, maar als een stap richting de seksuele bevrijding van de vrouw. In deze aflevering van Andere Tijden spreekt presentator Astrid Sy voor- en tegenstanders van mannelijke strippers en bezoekt ze zelf een voorstelling.

 

Kind in de oorlog

 

Woensdag 8 april 2020, 22.20 uur, NPO 2

 

Vrijwel iedereen kent de iconische beelden van kinderen tijdens de hongerwinter of de bevrijding, of van het meisje Settela Steinbach dat op het perron van Westerbork nog even uit de trein kijkt voordat ze naar Auschwitz wordt afgevoerd.

 Maar er is veel meer onbekend beeld van kinderen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Jonge toeschouwers bij de intocht van de Duitse soldaten in Amsterdam, joodse oorlogswezen die in 1945 hun eigen naam niet meer kennen.

Andere Tijden maakte een selectie van de meest aangrijpende en betekenisvolle beelden van kinderen tijdens de oorlog, vergezeld van citaten uit dagboeken van kinderen, onder wie Anne Frank. Zo ontstaat een indrukwekkend beeld van wat later de oorlogsgeneratie is gaan heten.