Andere Tijden: Uitzendingen jan/feb 2020

Rita Hovink: Laat me alleen

 

Woensdag 29 januari 2020, 22.20 uur, NPO 2

 

Vanaf 2020 is Andere Tijden te zien op een nieuw tijdstip – 22.20 uur, na Nieuwsuur – en met een nieuwe presentator: Astrid Sy.

 

Veel Nederlanders kunnen ‘Laat me alleen’, de hit van Rita Hovink, meezingen. Rita Hovink is vooral bekend van haar Nederlandstalige hits. Maar vrijwel onbekend is haar carrière als jazzzangeres. Vijftig jaar na dato wordt haar jazzplaat ‘Love Me Or Leave Me’ opnieuw uitgebracht. Muziekkenners zijn lyrisch over haar zangtalent.

Voor het eerst vertelt Rita’s dochter Milou hoe eenzaam het leven was met een alleenstaande moeder, die altijd op pad was. Rita Hovink overleed in 1979 op 35-jarige leeftijd na een dramatisch leven.

In deze uitzending van Andere Tijden een aantal nieuwe fragmenten van Rita Hovink. Naast haar dochter zijn ook Edwin Rutten, Chiel Montagne en Denise Jannah te zien. En niet te vergeten Frank Jochemsen, de jonge muziekjournalist die Rita Hovink als jazzzangeres herontdekte.

 

Dit is ook de eerste uitzending van Andere Tijden met presentator Astrid Sy.

 

Met communisten speel je niet

 

Woensdag 5 februari 2020, 22.20 uur, NPO 2

 

Na de bevrijding in 1945 worden de communisten in ons land geroemd als verzetshelden, als organisatoren van de Februaristaking. Maar tijdens de Koude Oorlog slaat de stemming om.

Voor kinderen van communisten heeft dat grote gevolgen. Ze worden gepest, bedreigd en buitengesloten. Ze moeten onderduiken of onder politiebegeleiding naar school.

In Andere Tijden vertellen Henk Jan Gortzak, Hannie IJzer-Kremer en Jolande Withuis over hun pijnlijke jeugdjaren en vraagt presentator Astrid Sy zich af of je los kunt komen van de idealen van je ouders.

 

De gelukkige klas

 

Woensdag 12 februari 2020, 22.20 uur, NPO 2

 

Een nieuwe school, met radicale ideeën opent in 2002 in Schoonhoven haar deuren: Iederwijs. Kinderen kunnen zelf kiezen wát ze willen leren en hoe ze willen leren. Een dagje trampoline springen, geen punt. Wil je de rekenstof van een jaar in drie weken tot je nemen, prima. Al gauw schieten de Iederwijsscholen als paddenstoelen uit de grond. Maar na verloop van tijd komt Iederwijs steeds negatiever in de media. Steeds vaker zien Iederwijsscholen zich gedwongen om te sluiten. Andere Tijden-presentator Astrid Sy vraagt zich af hoe het zo mis kon gaan. En wat is er nog over van de onderwijsidealen?

 

De vrije jongens van de politie

 

Woensdag 19 februari 2020, 22.20 uur, NPO 2

 

Na de brute moord op advocaat Derk Wiersum heeft de regering extra geld uitgetrokken voor de bestrijding van de georganiseerde misdaad.

Andere Tijden keert terug naar de jaren zeventig en tachtig, als de politie begint te infiltreren in de criminele wereld. Een wereld waarin steeds meer liquidaties plaatsvinden.

Het zijn ook de hoogtijdagen van Klaas Bruinsma. De Amsterdamse politiecommissaris Kees Sietsma kijkt in Canada af hoe je je als agent kunt transformeren tot geïnteresseerde drugsverkoper en blikt daarop terug. Oud-politieagenten vertellen aan presentator Astrid Sy over het gevaar en de stress die het undercoverwerk met zich meebrengt.

Met o.a oud-politiecommissaris Kees Sietsma, Klaas Langendoen, de oud-chef van de Criminele Inlichtingen Dienst (CID), Dick Steffens, een van de eerste pseudokopers, en Rob Meerman, de eerste commandant van een in 1985 opgericht infiltratieteam van de Politie Amsterdam.

 

 

Frau Antje: Een Hollandse hit in Duitsland

 

Woensdag 26 februari 2020, 22.20 uur, NPO 2

 

Duitsland houdt van Frau Antje, al zestig jaar is ze het blanke, blonde en blozende uithangbord van de Nederlandse kaasexport. Ze is er bekender dan de Koning, Iedereen zingt haar slogan Frau Antje bringt Käse aus Holland mee en haar naamsbekendheid is er even groot als die van Mercedes. Van een kaasmeisje dat de Duitsers na de oorlog aan de zuivel moet krijgen, groeit ze uit tot een megaster die symbool staat voor heel Holland. De Duitser weet: zie je Frau Antje, dan gaat het over Nederland. Wordt Frau Antje geportretteerd met een joint en een blik bier, dan weet de Duitser: Nederland is in verloedering. Maar anders dan de traditionele beeldenmerken als tulpen, klompen en molens is Frau Antje een levend persoon die groter wordt dan eigen promotie. Andere Tijden blikt met drie Frau Antjes terug op hun wonderlijke carrières. Er wordt gekookt uit Frau Antje’s kaas kookboek en presentator Astrid Sy vraagt zich af of zij ook Frau Antje kan zijn terwijl ze zich laat portretteren als Volendamse vissersvrouw.