Van de Velde wandtapijten in Scheepvaartmuseum

Het Scheepvaartmuseum heeft twee zeldzame wandtapijten naar een ontwerp van Willem van de Velde de Oude (1611 - 1693) verworven. De aanwinsten vormen de grootste aankoop uit de geschiedenis van het museum. Ze zijn voor het eerst te zien in de grote Van de Velde-tentoonstelling, die op 2 oktober 2020 opent.

 

Engelse hof

 

Het verhaal achter de twee wandtapijten begint in de winter van 1672 op 1673. Willem van de Velde de Oude en Willem van de Velde de Jonge vertrokken toen naar het Engelse hof, om daar op uitnodiging van koning Charles II zeeslagen en koninklijke schepen te schilderen. Op verzoek van de koning paste Willem van de Velde de Oude een aantal van zijn tekeningen aan, zodat deze konden dienen als ontwerp voor zes wandtapijten die tussen 1674 en 1680 werden gemaakt. Vijf jaar later werd in opdracht van koning James II, de opvolger van Charles II, een tweede serie wandtapijten vervaardigd. Uit deze tweede serie komen de wandtapijten die Het Scheepvaartmuseum heeft aangekocht.

 

Actualiteitenrubriek EenVandaag volgde onze directeur Vera Carasso op haar trip naar Engeland om de twee Van de Velde wandtapijten op te halen. De wandtapijten zullen te zien zijn in de Van de Velde-tentoonstelling.

 

 

[ Lees meer op de site van het Scheepvaartmuseum ]