Bevrijdingsverhalen

 

 

Het NIOD start een twaalfdelige serie artikelen, getiteld 'Bevrijdingsverhalen'. Elke maand verschijnt vanaf augustus 2019 een longread.

 

Het zijn persoonlijke verhalen over de bevrijding.

 

Militaire strijd, vernielingen en evacuaties maakten evenzeer deel uit van deze ervaringen als blijdschap en opluchting. In Nederlands-Indië verliep het einde van de Tweede Wereldoorlog bovendien heel anders dan in Nederland.

 

De wisselende perspectieven, van vervolgden en vervolgers, van ondergrondse werkers en NSB’ers, van burgers en militairen en van kolonisator en gekoloniseerde, laten zien dat wat voor de een bevrijding was, voor de ander onvrijheid betekende en dat intense vreugde over het afgeworpen juk naast vertwijfeld verdriet kon staan.

 

[ Lees meer op deze site ]