Welkom in de jaren 1920

Elke zondag vanaf 8 september 2019, 17.50 uur, NPO Zapp

 

De jaren 20 en 30 was een fascinerende, veelbewogen periode met grote rijkdom en diepe armoede, enorme vernieuwingen op artistiek en wetenschappelijk gebied, opkomend fascisme en crisis. Een tijd van charleston en jazz, een tijd van dansen op de vulkaan en wachten op het grote conflict.

 

In Welkom in de jaren 20 en 30 passeren tal van grote namen en gebeurtenissen uit die periode de revue, vertolkt door een indrukwekkende lijst van Nederlandse acteurs. Zo zien we Erik van Muiswinkel als Hendrikus Colijn, Owen Schumacher als Prins Bernhard, Malou Gorter als Prinses Juliana, Alex Klaasen als Charles Lindbergh, Lies Visschedijk als Fien de la Mar, Raymonde de Kuyper als Wilhelmina, Sergio Ijssel als Louis Armstrong en Pierre Bokma als Adolf Hitler.

 

Afleveringen

 

Aflevering 1: opkrabbelen na de oorlog

Koningin Wilhelmina (Raymonde de Kuyper) is de hoofdgast in deze aflevering. Zij vertelt over de verschrikkingen van de Eerste Wereldoorlog en hoe Europa weer opkrabbelde. Maar ook over haar eigen leven, haar kille jeugd, haar mislukte huwelijk, haar idolen en dromen.

 

Met o.a. ‘de Spaanse griep, ‘Troelstra’ en ‘het winterpaleis ‘.

 

Aflevering 2: the roaring twenties

De beroemde Amerikaanse vliegpionier Charles Lindbergh (Alex Klaasen) is de hoofdgast en hij vertelt over zijn vliegreis van New York naar Parijs, over de rijkdom in de jaren twintig, de charleston, de mode, de automobiel, de vooruitgang, de vrouwen, de feesten, en over de maffia. Maar waarom heeft hij een hekel aan fans? Is er iets wat hij wil verhullen?

 

Met o.a. ‘De modepolitie, ‘het automobiellied’ en ‘de penicilline’.

 

Aflevering 3: wetenschap en techniek

De wereldberoemde en geniale Albert Einstein (Laus Steenbeeke) is de hoofdgast en vertelt over nieuwe uitvindingen zoals de stofzuiger, de telefooncel, de quantum mechanica en de atoombom. Maar ook over het opkomend fascisme in Duitsland, en hoe hij moest vluchten voor Hitler.

 

Met o.a. ‘de afsluitdijk’ de stewardess ‘en de kerngeleerden’.

 

Aflevering 4: kunst

Zangeres, danseres, actrice en cabaretière Fien de la Mar (Lies Visschedijk) is hoofdgast en vertel alles over de enorme ontwikkeling van de kunsten in deze jaren: de jazz van Louis Armstrong, de moderne kunst van Mondriaan en Rietveld en de nieuwste en populairste kunstvorm: de filmindustrie.

 

Met o.a. ‘Bioscoop lied’, ‘de pijp van Magritte’ en ‘Superman’

 

Aflevering 5: de crisisjaren

Prinses Juliana en Prins Bernhard (Malou Gorter en Owen Schumacher) zijn hoofdgasten en vertellen Dorine alles over hun ontmoeting, hun verloving, over de crisisjaren en over hun veelbewogen huwelijk.

 

Met o.a. ‘De Wallstreet krach’, ‘prinses zoekt prins ‘en ‘het lied van de kinderziektes’.

 

Aflevering 6: oorlogsdreiging

Hoofdgast is Hendrikus Colijn (Erik van Muiswinkel), de premier van Nederland. Hij vertelt Dorine alles over de dreigende oorlog, de opkomst van Mussert en Hitler, tot aan de Duitse inval en de evacuatie van koningin Wilhelmina naar Engeland.

 

Met o.a. ‘het Jordaanoproer lied, ’de dienstkeuring van Mussert en ‘Colijns radiopraatje.’