Mode op de bon

 

 

Vanaf 11 oktober 2019 in het Verzetsmuseum Amsterdam

 

Tekort aan textiel


“De textielkaart beïnvloedt de mode!” kopte de Telegraaf in oktober 1940. Tijdens de bezetting ontstond een groot tekort aan textiel; al in de zomer van 1940 ging textiel op de bon. De schaarste veranderde het modebeeld. Mantelpakjes werden gemaakt van oude herenkostuums. Het model werd daardoor rechter en breder. Om stof te besparen waren de rokken korter. Kousen werden schaars, waardoor vrouwen lange broeken gingen dragen. Jurken gemaakt van twee verschillende stoffen raakten in de mode.

 

Creatief


De tentoonstelling Mode op de bon toont hoe de mode veranderde tijdens de bezetting en hoe werd omgegaan met het gebrek aan textiel. Te zien zijn jurken van jute en meelzakken, een mantelpakje van onderrokken, doopjurkjes en trouwjurken van parachutestof, een jasje van hondenhaar en schoenen met houten zolen. Want wie er tijdens de bezetting modieus uit wilde zien, moest creatief zijn.

 

Hergebruik


Tegenwoordig is er een overvloed aan kleding beschikbaar. Toch is onder modeontwerpers hergebruik een trend. Nu niet omdat er een tekort is, maar vanwege het besef dat we te veel verspillen. In de tentoonstelling zijn ontwerpen te zien van onder anderen Viktor&Rolf, Ronald van der Kemp en Lisa Konno.

 

[ Lees hier meer ]

 

[ Lees hier het boekje bij de tentoonstelling ]