Theatervoorstelling over Willem van Oranje

Vanaf 3 september 2019 trekt Theater Nomade door het land met de nieuwe voorstelling Willem van Oranje. Een spektakelstuk in 16e eeuwse enscenering met authentieke teksten, muziek en beelden. Voor ieder bij wie de vaderlandse geschiedenisles is weggezakt, is dit hét moment om weer eens bij te spijkeren.

 

Ontstaan van Nederland

 

Het dramatische leven van Willem van Oranje staat symbool voor de opstand in de Nederlanden, de 80-jarige oorlog en de vorming van de Nederlandse staat. Het theaterstuk volgt het leven van de ‘Vader des Vaderlands’ vanaf de abdicatie van Keizer Karel V (1555) tot aan de moord op het Prinsenhof (1584).

 

Je beleeft de ketterverbrandingen en de Beeldenstorm, Willem’s verblijf op Slot Dillenburg en de relatie met zijn vier vrouwen en familie. Je ziet de veldslagen bij Heiligerlee en op de Mookerheide en bent getuige van de inname van Brielle, het Beleg van Haarlem, de Victorie van Alkmaar, Leidens’ Ontzet en de declamatie van het Placcaet van Verlatinghe. Tenslotte maak je mee hoe Philips II Willem vogelvrij verklaart, met de moord op het Prinsenhof in Delft tot gevolg.

 

De voorstelling is niet alleen een levende geschiedenisles, maar trekt ook opmerkelijke parallellen met de samenleving van nu.

 

Historische locaties

 

Het spektakelstuk worden gespeeld in kastelen, ruïnes, kerken, kloosters en enkele theaters. Daarnaast wordt elke speelstad de mogelijkheid geboden van extra schoolvoorstelling. De voorstelling wordt vergezeld van een meereizende expositie over het leven van Willem van Oranje.

 

[ Lees hier meer ]