Glans & Roest uit WOI: sporen van keizer en soldaat

Van 15 juni t/m 22 september 2019 is de tentoonstelling ‘Glans & Roest uit WOI, sporen van keizer en soldaat’ te zien in Museum Huis Doorn. Het is een tentoonstelling over het leven van de gewone soldaat aan het front in de Eerste Wereldoorlog en over Musée Romagne 14-18, vlakbij Verdun.
Slagvelden
 
Vanaf 1976 struint Jean-Paul de Vries het gebied rondom Romagne-sous-Montfaucon af. Jean-Paul verzamelt alles wat er op de slagvelden en in de loopgraven van de Eerste Wereldoorlog achterbleef: helmen, schoenen, naamplaatjes, foto’s van soldaten of hun familie, prikkeldraad, wapens, hulzen, borden, bestek, lege flessen etcetera. De achtergelaten spullen vertellen vergeten verhalen van jonge mensen die veelal op het slagveld omkwamen. Het zijn verhalen die niemand meer kent en die het verleden zeldzaam tastbaar maken.
Tand des tijds
Het materiaal van de slagvelden heeft soms decennia lang in de grond gezeten en toont de tand des tijds. De collectie van Museum Huis Doorn, met de pracht en praal van ex-keizer Wilhelm II, vormt daarmee een contrast. Toch zijn beide musea een erfenis van de Eerste Wereldoorlog.
Fotograaf Marco Magielse volgt de zoektochten van Jean-Paul en legt die vast in een fraaie fotocollectie waarvan een selectie in Huis Doorn te zien zal zijn. Jean Paul de Vries is zelf ook aanwezig zijn in de vorm van wassen beeld gemaakt door de kunstenaar Roy Villevoye.
 
Aan deze tentoonstelling wordt een bijdrage geleverd door de Kunstacademie AKV|St. Joost in 's-Hertogenbosch en Breda. Tweedejaars studenten van de studierichting Illustratie en Animatie maken ongeveer dertig animaties die het verhaal vertellen achter de voorwerpen uit Musée Romagne 14-18. Ook maken zijn infographics over deze objecten.