De Reis van de D-Day Vlag

Hoe de zoon van een Nederlandse emigrant als eerste het strand van Normandië bereikte op D-Day.

 

In de documentaire ‘De Reis van de D-Day Vlag’ volgt WNL het verhaal van de Amerikaanse vlag die als eerste op het Europese strand werd gezet tijdens de invasie in Normandië in 1944. Zakenman Bert Kreuk kocht de vlag voor 500.000 euro en wil hem nu teruggeven aan de Verenigde Staten. Hoe kwam deze vlag aan land?

 

Utah Beach

De vlag wappert op het schip LCC 60 van kapitein Howard Vander Beek, de zoon van een Nederlandse emigrant. Zijn schip komt als eerste aan op Utah Beach, aan de Normandische kust. Dit kwam per toeval tot stand, zo blijkt.

 

De LCC 60 is een verkenningsvaartuig van zeventien meter lang en niet geschikt voor het vervoeren van soldaten die nodig waren voor de invasie.

 

Invasie

 

Het schip van Vander Beek was één van de drie verkenningsschepen die ervoor moesten zorgen dat de vloot behorend bij de invasie veilig het strand kon bereiken, zonder te stuiten op Duitse zeemijnen of zandbanken.

 

Twee van de drie verkenningsschepen moeten voortijdig de missie staken, omdat er tegen één mijn werd gevaren of een schroef afbrak. En zo kwam het dat kapitein Vander Beek ineens de invasie leidde richting Utah Beach en als eerste aankwam op D-Day.

 

“We zagen zoveel gebeuren. Om ons heen zonken schepen en kleinere boten werden geraakt. Afgrijselijk”, zei Vander Beek jaren later in een interview, waarvan een fragment in de WNL-documentaire te zien is.

 

[ Bekijk hier de volledige documentaire op NPO Start ]

 

Bron: WNL