Geschiedeniscanon wordt herrijkt

Prof. Dr. James Kennedy is door minister Van Engelshoven benoemd tot voorzitter van de onafhankelijke commissie die de Canon van Nederland gaat herijken. Van Engelshoven vraagt aan Kennedy om met een commissie de Canonvensters die in 2005 samengesteld zijn tegen het licht te houden. 

 

50 vensters

 

De Canon van Nederland is toentertijd met zorg samengesteld door de commissie Van Oostrom. De Canon telt 50 vensters. In de canon zijn belangrijke personen, voorwerpen en gebeurtenissen opgenomen die samen het verhaal van de historische en culturele ontwikkeling van Nederland laten zien.  

 

Schaduwkanten

 

De commissie uit 2005 adviseerde de canon regelmatig te herijken. Dat moment is nu daar. Minister Van Engelshoven vraagt aan deze nieuwe commissie om aandacht te hebben voor de breedte van de canon: ‘De vensters bieden een blik op onder meer kunst en cultuur, taal en literatuur, geografie, techniek en wetenschap. Ik vraag de commissie om evenwichtig aandacht te besteden aan de verhalen en perspectieven van verschillende groepen in de samenleving, en om de schaduwkanten van de Nederlandse geschiedenis voldoende aan bod te laten komen.’ 

 

Diverse commissie

 

De heer Kennedy (1963) is sinds 2015 decaan van het University College Utrecht en hoogleraar moderne Nederlandse geschiedenis aan de Universiteit Utrecht. Voorheen was hij onder meer hoogleraar Nederlandse geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam en auteur van de Beknopte geschiedenis van Nederland. Aan de heer Kennedy is gevraagd om de commissie divers samen te stellen.

 

Bron: Rijksoverheid.nl