Nascholing film 'Das schweigende Klassenzimmer'

Op 7 juni 2019 organiseert het Duitsland Instituut Amsterdam een nascholing rondom de film “Das schweigende Klassenzimmer” (2018) in het Ketelhuis Amsterdam.

 

Op het programma staat o.a. een lezing over de historische context en een workshop met betrekking tot de film en filmdidaktiek.

 

De film “Das schweigende Klassenzimmer” (2018) vertelt het waargebeurde verhaal van een scholierenprotest in de DDR in 1956. Nadat de Oost-Duitse scholieren Theo en Kurt in een bioscoop in West-Berlijn schokkende beelden zien over de opstand in Boedapest, besluiten zij terug in Stalinstadt een actie te organiseren om hun solidariteit met de gevallen slachtoffers te betuigen. Dit doen zij door met hun medescholieren een minuut stilte te houden tijdens de les. Hun protest zorgt voor flinke opschudding. Wanneer het ministerie van Onderwijs hierover ingelicht wordt, wordt hun actie als een contrarevolutionaire daad beschouwd, die vergaande consequenties voor de scholieren heeft.

 

Oost-Duitse schoolklas

 

“Das schweigende Klassenzimmer” (2018) werd door Lars Kraume geregisseerd en is gebaseerd op het gelijknamige boek van Dietrich Garstka, over het waargebeurde verhaal van een protestactie in een Oost-Duitse schoolklas. De film ging op het Internationaal Filmfestival van Berlijn 2018 in première en werd voor de Duitse Filmprijs 2018 genomineerd.

 

Lesmateriaal

 

De nascholing vindt op vrijdag 7 juni 2019 plaats in bioscoop Het Ketelhuis in Amsterdam. Dr. Katrin Winter (Köln), historica en politicologe, geeft een lezing over de historische context van het verhaal en biedt didactische handvatten. Vervolgens vindt de vertoning plaats, gevolgd door een gezamenlijke lunch in de Bakkerswinkel. Hierna gaan we de workshop in waarbij o.a. lesmateriaal voor bij de film gepresenteerd wordt.

 

[ Lees hier meer ]