
Elke woensdag, 21.20 uur, NPO 2
20 maart 2019: De Nacht van Wiegel
Het is bijna half twee in de nacht als VVD-coryfee Hans Wiegel op woensdag 19 mei 1999 zijn beroemde “tegen” in de Eerste Kamer uitspreekt. Wiegel blokkeert daarmee de invoering van het correctief referendum - het kroonjuweel van coalitiegenoot D66 - en laat zo het tweede Paarse kabinet struikelen.
Het broeit dan al enige tijd in de Senaat omdat vijf leden van de VVD fractie – onder wie Wiegel- in aanloop naar de stemming grote principiële bezwaren hebben geuit tegen de invoering van de volksraadpleging. D66-leider Thom de Graaf dreigt met een kabinetscrisis als niet alle VVD senatoren - in lijn met het regeerakkoord - vóór zullen stemmen. Tijdens het 16 uur durende debat wordt de druk op deze “bende van 5” verder opgevoerd. Door premier Kok en maar ook door de VVD-partijtop, die een kabinetscrisis en nieuwe verkiezingen wil voorkomen.
De ontknoping van deze politieke thriller wordt vanaf middernacht live door de NOS uitgezonden: ruim 400.000 televisiekijkers blijven ervoor op. Iedere stem telt en de inzet is hoog: het voortbestaan van Paars II. Uiteindelijk blijkt tijdens de hoofdelijke stemming dat vier dissidente senatoren toch onder de druk bezwijken en vóór stemmen. Als tot slot de naam van Hans Wiegel wordt opgeroepen is de spanning te snijden. Zou ook hij uiteindelijk omgaan? Maar dan klinkt zijn onverbiddelijke “tegen.” Het referendum kan – voorlopig - de prullenmand in en een paar uur later moet premier Kok het ontslag aanbieden van zijn tweede paarse kabinet.
Op de avond van de Provinciale Statenverkiezingen, die ook aan de basis staan van een nieuwe Eerste Kamer, kijkt Hans Wiegel samen met een aantal andere hoofdrolspelers terug op deze historische nacht in de Eerste Kamer. Was tijdens de Nacht van Wiegel sprake van een onverantwoordelijke eenmansactie, of was het juist te prijzen dat Wiegel zijn eigen principes als volksvertegenwoordiger boven het kabinetsbelang liet wegen?
27 maart 2019: De Grote Prijs van Zandvoort
Zandvoort in de jaren zestig en zeventig groeit en bloeit. Elk jaar weten meer toeristen en dagjesmensen de Noord-Hollandse badplaats te vinden. Vanwege het strand, een nieuw casino en natuurlijk het circuit. De Formule 1 races trekken jaarlijks zo’n 70.000 bezoekers. De rest van het jaar zijn er races in andere klassen en wordt het circuit verhuurd. Maar in 1979 neemt de gemeenteraad een voor de meeste inwoners van Zandvoort onbegrijpelijk besluit: het circuit moet dicht. Andere Tijden over de haat-liefdeverhouding van een dorp met een racecircuit. Onder anderen oud-inwoners Pieter Waterdrinker en Jan Lammers halen herinneringen op.
3 april 2019: Verborgen vaders
Vanaf 1948 worden in Nederland de eerste kinderen geboren die zijn verwekt met behulp van een anonieme spermadonor. Dat gebeurt door kunstmatige inseminatie, een controversiële methode die wordt verworpen door de Rooms-Katholieke Kerk, die het ziet als overspel binnen het huwelijk. Slechts enkele vrouwenartsen zijn in de beginperiode bereid om de KI-techniek toe te passen. En alleen onder strikte geheimhouding tussen wensouders, arts en spermadonor. Wat niet weet, wat niet deert, is het credo. Maar een geheim bewaren blijkt in veel gevallen ingewikkeld en een deel van de donorkinderen komt erachter dat ze afstammen van een onbekende biologische vader. Ze staan met lege handen omdat er geen informatie is over hun afstamming, want de donoren waren immers anoniem.
Andere Tijden blikt terug op de beginjaren van de spermadonatie. Met onder meer een interview met hersenonderzoeker Dick Swaab over het werk en de motieven van zijn vader, de arts Leo Swaab, die vanaf de jaren 50 veel echtparen hielp met het vervullen van hun kinderwens door het toepassen van KI. Ook aan het woord komen een anonieme spermadonor, een wensmoeder en donorkinderen over hun wens om hun biologische vader te (mogen leren) kennen.
10 april 2019: Hallo hier Hilversum
In november 1919, bijna honderd jaar geleden, vond de eerste radio-uitzending plaats. Radio, en trouwens ook film, werden als wonderen van de moderne tijd beschouwd. Maar er was ook angst. Angst dat allerlei geluiden via de radio zonder enige controle rechtstreeks de huiskamer zouden bereiken. Angst voor moreel verval, voor verspreiding van vreemde ideeën en gedachten. En dus de behoefte bij de politiek en bij diverse maatschappelijke groeperingen aan controle en beheersing van het nieuwe medium. Radio zou de boodschap van de zuil verkondigen. De boodschap uit confessionele kring en de boodschap uit socialistische kring. De rest werd overgelaten aan de - keurige - Algemenen. Zo ontstond het omroepsysteem dat wij grotendeels nog steeds kennen.
In Andere Tijden wordt deze ontwikkeling geschetst, getoond en vooral ten gehore gebracht. Hoe radio van een hobby van zendamateurs tot een medium voor gansch het volk werd. En hoe de film daarbij hielp. De jaren twintig en dertig.
Totdat… de bezetter het gevaar weer zag, het radio luisteren verbood en de radiotoestellen liet inleveren.