Oog op de Oudheid: lezingen

De Oudheid is een fascinerende tijd en de oudheidkundige disciplines zijn al even fascinerend. Om ook dat te tonen, presenteren wetenschappers in het Rijksmuseum van Oudheden onder de noemer ‘Oog op de Oudheid’ de laatste ontwikkelingen in de oudheidkunde. Vier avonden lang (2, 9, 16 en 23 april 2019) verneemt u wat onderzoekers nu eigenlijk doen.

 

De sessies zijn gewijd aan het thema DATA, en onder het motto: “Geen weetjes maar wetenschap”. Elke avond begint om 19:30 (zaal open 19:00), wordt ingeleid door brandende journalistenvragen van Marcel Hulspas, kent een pauze met “antieke” wijnen van Eet!Verleden en sluit met een korte discussie tot 22:00 onder leiding van presentator Richard Kroes.

 

Kaarten € 5 per avond (passe-partout voor vier avonden: € 15), verkoop uitsluitend via www.rmo.nl/oogopdeoudheid

 

Dinsdag 2 april: Oog op oude teksten

 

Antieke literaire teksten zijn overgeleverd in middeleeuwse handschriften vol kopiistenfouten. Gerard Boter (VU) legt uit hoe filologen die fouten gebruiken om de oorspronkelijke tekst zo goed mogelijk te reconstrueren en Tazuko van Berkel (LEI) vertelt dat het desondanks toch redelijk problematisch is. Wat zijn data eigenlijk? Is er wel een grens met interpretatie?

 

Dinsdag 9 april: Oog op migratie

 

Dankzij het nieuwe onderzoek naar isotopen en antiek DNA is er een stortvloed aan nieuwe informatie over de oude wereld, die ons in staat stelt migratie te documenteren. Tegelijk zijn die nieuwe gegevens ook niet zonder problemen. Lisette Kootker (VU) beschrijft het isotopenonderzoek, Rens Tacoma (LEI) vertelt over de mogelijkheden en problemen in de historische interpretatie van de nieuwe data.

 

Dinsdag 16 april: Oog op digitale data

 

De brute rekenkracht van computers schept nieuwe mogelijkheden om informatie uit ruwe data te distilleren. Miko Flohr (LEI) bestudeert de antieke economie, experimenteerde met data-analyse en stelt de vraag wat digitalisering tot nu toe heeft opgeleverd, Mladen Popović (RUG) houdt zich bezig met de Dode Zee-rollen en werkt samen met andere onderzoekers aan een AI-programma om de computer de hand van antieke kopiisten te laten herkennen en handschriftstijlen te laten onderscheiden.

 

Dinsdag 23 april: Oog op de toekomst

 

De wetenschappelijke neiging tot scoren is schadelijk voor onze kennis van het verleden. Lucas Petit (RMO) beschrijft overdreven archeologische claims die veel aandacht krijgen terwijl de retractie wordt genegeerd, Jona Lendering beschrijft dat het in een overaanbod aan nieuwe data noodzakelijk is te selecteren – en dat het gevaar van manipulatie levensgroot is.

 

[ Kijk hier voor meer informatie ]