Rembrandt en Saskia: Liefde in de Gouden Eeuw

Publicatie ter gelegenheid van de tentoonstelling Rembrandt & Saskia. Liefde in de Gouden Eeuw in het Fries Museum te Leeuwarden van 24 november 2018-17 maart 2019.

 

Dit boek behandelt het huwelijk van Rembrandt van Rijn met de Friese Saskia Uylenburgh in 1634 en plaatst dit in de toenmalige context. De uitwerking bestaat uit vijftien goed onderbouwde essays, geschreven door evenveel specialisten. De eerste bijdragen bevatten een aantal biografische gegevens over Rembrandts echtgenote en bespreken haar afbeelding in schilderijen en tekeningen. Ook hun zoon Titus komt aan bod.

 

Koop bij bol.com

 

Verder wordt stilgestaan bij de relatie tussen Amsterdam en Friesland op het vlak van de schilderkunst. Zo was Rembrandts leerling Govert Flinck afkomstig uit Friesland. Het tweede deel van het boek gaat over gebruiken en rituelen in verband met liefde en huwelijk in de (voornamelijk Friese) hogere adellijke kringen. Zo komt de opkomst van de bruiloftspenningen aan bod en het voorkomen van bepaalde symbolen van de liefde in de portretkunst. De laatste essays beschrijven een aantal familie- en kinderportretten uit de zeventiende eeuw. Bevat diverse kleurenillustraties op verschillende grootte van werken van Rembrandt en tijdgenoten. Met achterin een notenapparaat en een bibliografie.