
Uitzending: dinsdag 22, 29 januari, 5, 12, 19, 26 februari, 2o.25 uur, NPO 2
Ze zijn weer terug! In een vijfde serie Hier zijn de Van Rossems verkennen Maarten, Sis en Vincent van Rossem voor de NTR opnieuw een zestal steden. Dat doen ze op de manier zoals alleen zij dat kunnen: met veel kennis, zonder enige opsmuk en met gevoel voor humor.
De drie Van Rossems laten elkaar weer plekken zien die de anderen nog niet zo goed kennen en vertellen elkaar de verhalen die daarbij horen. Maarten doet dat vanuit zijn specialiteit, geschiedenis, Sis als kunsthistorica en Vincent is expert op het gebied van architectuur.
Aflevering 1, dinsdag 22 januari 2019, 20.25 uur, NPO 2
Almere
Op het eerste gezicht is Almere misschien niet de meest voor de hand liggende keuze voor een bezoek door de Van Rossems. Het is immers een nieuwe stad, waar de geschiedenis en kunst van vervlogen eeuwen niet voor het oprapen liggen. Toch valt er meer dan genoeg te zien en meer dan genoeg over te vertellen. Maarten heeft het bijvoorbeeld over de tijd dat de zeespiegel meters lager lag dan nu en er ook al mensen woonden in Almere. Sis ontdekt spectaculaire nieuwe landschapskunst die toch aan vroeger doen denken. En voor Vincent is Almere helemaal een feest want op het gebied van architectuur is er veel geëxperimenteerd in de stad. Elk decennium bracht weer nieuw inzichten voort over wonen en bouwen. Soms heel geslaagd, soms totaal mislukt. Wat dat betreft is Almere nu al een fascinerende staalkaart van moderne architectuur.
Aflevering 2, dinsdag 29 januari 2019, 20.25 uur, NPO 2
Zwolle
Als voormalige Hanzestad heeft Zwolle in de vijftiende eeuw haar grootste bloeiperiode gekend. Dat is in de stad nog terug te zien. De Sassenpoort bijvoorbeeld is een hoogtepunt van 15e-eeuwse bouwkunst, waar de Van Rossems echt van kunnen genieten. Ook de kerken vinden ze zeker een bezoekje waard, ook voor niet-gelovigen, maar onderweg daar naartoe komen ze wel een kunstwerk tegen waar ze alle drie niets van moeten hebben: een treurige engel van glas. Ook over de kunst van vader en zoon Voerman is hun mening eensluidend: maar die zien ze juist wel heel graag. Zwolle is eveneens de stad waar een van de historische helden van Maarten is geboren: Johan Rudolph Thorbecke. Hij legt het belang van deze staatsman graag nog eens uit. Tenslotte treffen de Van Rossems in de stad behalve de bekende Peperbus nog een iconisch gebouw aan: Museum De Fundatie met een enorm ei op het dak. Uiteraard hebben ze hier ook een mening over. Of ze het nu ook eens zijn…
Aflevering 3, dinsdag 5 februari 2019, 20.25 uur, NPO 2
Düsseldorf
Maarten grijpt het bezoek aan Düsseldorf vooral aan om een pleidooi te houden voor meer belangstelling en waardering voor het moderne Duitsland: onze belangrijkste handelspartner en de steunpilaar van heel Europa. Ook op cultureel gebied heeft de stad veel te bieden, constateren Sis en Vincent. Van oudsher is het een centrum van schilderkunst, maar ook de fotografie kwam er tot grote bloei. Natuurlijk blijft het duistere verleden van Düsseldorf niet onbelicht. Zo bezoeken de Van Rossems een park dat als propagandatoneel door de nazi’s werd aangelegd. En waar, tot verbazing van de Van Rossems, nog twee enorme beelden zijn blijven staan die zonder meer een fascistoïde indruk maken. Vincent zoekt naar resten van typisch Duitse architectuur van vóór de Tweede Wereldoorlog en constateert tot zijn blijde verrassing dat zijn broer en zus daar net zo onder de indruk van zijn als hij zelf.
Aflevering 4, dinsdag 12 februari 2019, 20.25 uur, NPO 2
Breda
Breda is de aangewezen stad voor Maarten om uit te leggen waarom ons koningshuis ‘van Oranje’ is en waarom koning Willem Alexander ‘van Nassau’ als een van zijn achternamen draagt. De familie Nassau woonde honderdvijftig jaar lang op het Kasteel van Breda, waar nu de Koninklijke Militaire Academie is gevestigd. Het Kasteel is niet vrij toegankelijk voor het publiek, maar voor de Van Rossems gaat de poort wel open, want Vincent wil er een verhaal vertellen over de architectuur van het gebouw en Maarten wil het ook nog over de daar gesloten Vrede van Breda hebben. Met Sis bezoeken ze de Grote Kerk met het indrukwekkende praalgraf, waar onder anderen de eerste vrouw van Willem van Oranje, Anna van Buren, is bijgezet. Als Breda destijds niet in Spaanse handen en dus katholiek was gebleven, was Breda de laatste rustplaats geweest van alle Oranjes. Volgens sommigen was Breda dan zelfs de hoofdstad van Nederland geworden. Wat vinden Maarten, Sis en Vincent van die gedachte?
Aflevering 5, dinsdag 19 februari 2019, 20.25 uur, NPO 2
Alkmaar
Toeristen komen vooral naar Alkmaar voor de beroemde kaasmarkt, maar voor de Van Rossems is die bijzaak. Veel mooier en interessanter zijn het Waaggebouw,het orgel in de Grote Kerk of het schilderij van het interieur van die kerk met dat orgel van Saenredam. Sis vertelt het buiten Alkmaar niet zo bekende verhaal van het Bloedwonder dat zich hier heeft afgespeeld. Het verhaal van het Spaanse beleg van de stad in 1573 en het verrassende ontzet van de stad is misschien beter bekend. Het zal zeker beklijven nadat Maarten het nog eens heeft verteld en toegelicht. Tenslotte bezoeken de Van Rossems ook nog een buitenwijk van de stad die volgens Vincent woningbouwtechnisch de moeite waard is maar waar Maarten zich helemaal niet op zijn gemak voelt. Het is wel een leerzaam uitstapje voor hem.
Aflevering 6, dinsdag 26 februari 2019, 20.25 uur, NPO 2
Luik
De Van Rossems weten dat Luik, dertig kilometer onder Maastricht, nog niet zo lang geleden een arme en vervuilde industriestad was, die dat verleden inmiddels heeft afgeschud. Dat klopt ook. Overal in de stad zijn en worden architectonische hoogstandjes gebouwd, die de stad een nieuwe status en een modern aanzien moeten geven. Met als spectaculair hoogtepunt het futuristische station.
Maar de Van Rossems beginnen hun verkenning van Luik onder de grond. Daar liggen de fundamenten en de oorsprong van de bloei van de stad. Alleen hebben zowel Sis als Vincent last van claustrofobie. Het interessante verhaal van Maarten ontgaat ze, want ze willen zo snel mogelijk weg uit de duistere en bedompte kelder. Gelukkig is er in de open lucht ook erg veel te zien, hoewel ook iets waar de Van Rossems zich hevig aan ergeren: overal auto’s.