Het leven van Hitler, een blauwdruk voor dictators

Uitzendingen: woensdag 20 en 27 februari, 6 en 13 maart 2019, 20.25 uur, NPO 2

 

De vierdelige Duitse serie Het leven van Hitler, een blauwdruk voor dictators toont meer dan ooit hoe het dagelijkse Europese leven er uit zag tussen 1889 en 1945.

 

In de serie zijn indrukwekkende beelden te zien, veel ervan in kleur.

 

 

 

Het leven van Hitler wordt op basis van de meest uitgebreide compilatie van archiefmateriaal tot nu toe gedetailleerd weergegeven. Bijna de helft van het materiaal bestaat uit niet eerder gepubliceerde bronnen. Alles afgezet tegen de sociale achtergrond van de eerste helft van de 20e eeuw.  

 

Aflevering 1: 1889-1929

 

De eerste aflevering gaat over het leven van de jonge Adolf Hitler. Zijn aanvankelijk relaxte jeugd in Oostenrijk verandert onder meer door problemen op de middelbare school en andere ontberingen. Als jongvolwassene heeft Hitler soms honger en is hij zelfs dakloos. Door de vroege dood van zijn ouders ontvangt hij een nalatenschap van zijn vader waarmee hij in München een enigszins normaal leven kan leiden. In zijn favoriete stad sluit hij zich voor het eerst vrijwillig bij een leger aan. Na de Eerste Wereldoorlog wordt Hitler als politie-informant bij de NSDAP geïnstalleerd. Daar krijgt hij snel een leidende rol en moderniseert de partij. Hij pleegt in 1923 een staatsgreep maar die mislukt en hij wordt gevangen gezet. Tijdens zijn gevangenschap in de gevangenis in Landsberg schrijft hij 'Mein Kampf'. Zodra hij vrij is, zorgt hij ervoor dat de NSDAP een krachtige beweging wordt.

 

Aflevering 2: 1929-1938

 

Wanneer de crisis begint, komt er een opleving en blijft de partij groeien. Aan het begin van de jaren 30 wint de NSDAP bij elke verkiezing meer kiezers. Hitler wordt benoemd tot Rijkskanselier en de conservatieve mogendheden verwachten van hem dat hij hen helpt van de communisten af te komen. Maar Hitler verwijdert met leugens en geweld zijn politieke tegenstanders en uiteindelijk ook degenen die hem aan de macht hebben gebracht. Zijn macht wordt onbeperkt. Hitler is kanselier en president voor het leven en hij wordt bewonderd door mensen die de vervolging van geesteszieken, politieke vijanden en joden negeren. Duitsland wordt tegelijkertijd bewonderd en gevreesd door andere landen. Intussen vergaart Hitler fortuinen en verbergt hij zijn privéleven in Obersalzberg, een gebied waar niemand mag komen. Hij propageert een Spartaanse levensstijl terwijl hij ondertussen feest met zijn minnares.

 

Aflevering 3: 1938-1943

 

Na de bezetting van Tsjechoslowakije, houdt de wereld zijn adem in en wacht af of Hitler de Europese vrede in gevaar gaat brengen. Dat doet hij. Beschermd door het Hitler-Stalin-verdrag, valt hij Polen binnen. Het is onvermijdelijk: Groot-Brittannië en Frankrijk verklaren Hitler de oorlog en ondanks alle waarschuwingen, is hij perplex. Maar toch zet Hitler door. Het Westen is passief en spoedig bereikt Hitler de top van de militaire macht. Bijna het hele Europese continent staat inmiddels onder Duitse controle. In het oosten is de situatie wel even anders: de afstanden zijn enorm, de onbeperkte mankracht van het Rode leger en vooral de zeer koude winter in Rusland spelen hem parten.

 

Aflevering 4: 1938-1945

 

Hitler zorgt persoonlijk voor een euthanasieprogramma, maar onderschat het verzet van de kerk. Terwijl het doden van geesteszieken op een laag pitje moet worden gezet, wordt juist de vernietiging van joden op industriële schaal aangepakt. Russische krijgsgevangenen worden direct vermoord, mishandeld of achtergelaten om te sterven van de honger. De meeste Duitsers zijn op de hoogte van deze misdaden, maar weigeren ze te erkennen. Hitler neemt steeds meer rampzalige militaire beslissingen; het aantal nederlagen neemt toe, fronten breken uiteen. Na Stalingrad beseffen de militaire leiders dat de oorlog verloren is. De westerse bondgenoten verslaan de Duitse troepen in Italië en in Afrika. De Russen dringen het Duitse leger terug in het oosten. Maar zelfs na D-Day weigert Hitler zich over te geven en geloven veel Duitsers nog steeds in hun leider. Men wacht op de beloofde, wonderbaarlijke wending. Pas wanneer de Russen 500 meter van de bunker staan waar Hitler zich verschanst heeft, aanvaardt hij de totale nederlaag en moet dan handelen.