De Kennedy’s, een Amerikaanse dynastie

Uitzending: van 5 januari t/m 9 februari 2019, elke zaterdag, 21.10 uur, NPO 2

 

Documentaireserie over hoe de familie Kennedy aan de macht kwam – hun voor-en tegenspoed, onderlinge relaties en ongekende politieke invloed.  

Geen enkele familie heeft zo’n grote rol gespeeld in de Amerikaanse geschiedenis als de Kennedy’s. De Kennedy’s, een Amerikaanse dynastie laat zien op welke manier hun familiebetrekkingen invloed hadden op nationale en internationale gebeurtenissen, van de Koude Oorlog tot de beurscrash op Wall Street.

 

Deze serie vertelt het verhaal van Joseph Kennedy, afstammeling van Ierse immigranten, en zijn kinderen en kleinkinderen. Het begint in de jaren 20, als de carrière van Joseph op gang komt, en eindigt met de dood van Ted in 2009 en de opkomst van de nieuwste generatie. We zien de weg naar het Witte Huis van John F. Kennedy, de ingewikkelde relatie met zijn vrouw Jackie en broer Bobby, de cruciale rol die de broers speelden in de Cuba-crisis en de tragische nasleep van de moord op JFK.

 

Achter het glamoureuze imago van de Kennedy’s gaan dominante ouders, broedertwisten, huwelijksperikelen en noodlottige gebeurtenissen schuil. Successen en schandalen, triomfen en tragedies wisselen elkaar af, terwijl het privéleven van de familie zich steeds verder vertakt in het politieke landschap.

 

Afl. 1 De macht van het geld

 

Joseph P. Kennedy, hoofd van het gezin, droomt ervan om president van de Verenigde Staten te worden. Vanwege zijn controversiële oorlogsverleden moet hij deze droom echter laten varen. Zijn oudste kinderen koesteren dezelfde ambitie, maar twee van hen komen voor hun dertigste om bij een vliegtuigongeluk. Daardoor komt de broze John F. Kennedy in beeld. Aan hem de zware taak om zijn vaders ambities te verwezenlijken en de reputatie van de Kennedy’s te herstellen.

 

Afl. 2 De weg naar de macht

 

John F. Kennedy doet een gooi naar de macht, maar de ogenschijnlijk perfecte kandidaat verbergt duistere geheimen die zijn politieke toekomst kunnen schaden. Of hij de verkiezingen kan winnen, hangt af van de hulp van zijn familie, de populariteit van zijn jonge, glamoureuze echtgenote Jackie en de invloed van de vele connecties van de Kennedy’s. Uiteindelijk wordt hij tot president verkozen, waarmee zijn vaders droom van een Kennedy in het Witte Huis in vervulling gaat.

 

Afl. 3 Strijdmakkers

 

Een nieuw tijdperk breekt aan met de beëdiging van John F. Kennedy, de jongste Amerikaanse president uit de geschiedenis. Zijn vrouw Jackie nodigt de camera’s uit om de metamorfose van het Witte Huis te filmen. De overwinningsroes duurt niet lang. Kennedy’s eerste jaar als president wordt gekenmerkt door nationale en internationale crises. Hij leunt zwaar op zijn familie en ontwikkelt een sterke band met zijn broer Bobby, die hem bijstaat tijdens de uitdagingen en rampen van 1961.

 

Afl. 4 Familiegeheimen

 

Terwijl de wereld op de rand van de afgrond balanceert, wordt de regering Kennedy opgeschrikt door schandalen die Johns huwelijk dreigen te verwoesten, zijn presidentschap te ondermijnen en iedere hoop op herverkiezing de grond in te boren. De president en zijn broer Bobby moeten de handen ineenslaan om een nucleaire ramp te voorkomen en de erfenis van de Kennedy’s te beschermen.

 

Afl. 5 De Camelot legende

 

Net op het moment dat John zijn draai begint te vinden als president, maakt een kogel abrupt een eind aan de droom van een Kennedy in het Witte Huis. Zijn vrouw Jackie, verdoofd door verdriet en opgejaagd door pers en publiek, werpt zich op als hoeder van zijn nalatenschap. Zij is het die de legende van Camelot creëert. Bobby Kennedy, die gebukt gaat onder de druk van zijn familie en het verdriet om zijn broer, begint zich in te zetten voor kansarmen en groeit zo uit tot de nieuwe politieke hoop van de Kennedy’s.

 

Afl. 6 De erfenis

 

Bobby Kennedy treedt in de voetsporen van zijn broer en stelt zich kandidaat voor het presidentschap, maar dan slaat het noodlot weer toe: hij wordt vermoord in Los Angeles. Ted, de enige nog levende Kennedy-zoon en jongste broer van Bobby en John, is de volgende die het probeert in de politiek. Hij wordt achtervolgd door schandalen en ongeluk, maar kent een glansrijke carrière als senator. Na zijn dood in 2009 maakt een nieuwe generatie Kennedy’s zich klaar om het stokje over te nemen en de familietraditie voort te zetten.