In actie: wat we over verzet wél kunnen leren

In actie: wat we over verzet wél kunnen leren

 

Hoe komen mensen in verzet...of juist niet? In deze longread onderzoeken we hoe mensen in een autoritaire samenleving hun gedrag vormgeven. Wanneer passen zij zich aan en wat gaat hen echt te ver? Wat zien zij als te grote risico’s, of juist als kansen? In hoeverre zijn zij bereid hun eerdere ideeën over goed en fout aan te passen, of juist niet?

 

Aan de hand van voorbeelden uit de periode rond de Tweede Wereldoorlog, maar ook later, gaan we op zoek naar de kleine dagelijkse en alledaagse onderhandelingen van mensen in een autoritair systeem én naar wat wij daar van kunnen leren. Zo krijgt verzet naast een historische ook een actuele dimensie.

 

Deze longread is gemaakt in het kader van het Jaar van Verzet. De publicatie leidt de lezer door middel van beeld-, film- en audiofragmenten door het verhaal.

 

[ Lees hier de Longread 'In Actie' ]