Helden en Schurken: lezingenserie

Jaarlijks vindt in Verzetsmuseum Amsterdam de vijfdelige lezingenserie 'Helden & Schurken' plaats. Elke maand een lezing, met een eigen thema, dat altijd te maken heeft met de bezetting.

 

Biografie centraal

 

In 2019 staat elke lezing een recent verschenen historische biografie centraal.

 

De lezingen vinden plaats op woensdag 16 januari, 20 februari, 20 maart, 17 april en 15 mei 2019 en beginnen om 15:30 uur.

 

[ Kijk hier voor meer informatie ]

 

 

 

Woensdag 16 januari

 

Hanns Albin Rauter

 

Historisch Nieuwsblad-redacteur Bas Kromhout in gesprek met Theo Gerritse, biograaf van de beruchte en meedogenloze Höhere SS- und Polizeiführer in Nederland, en met psychiater Martin Willems, gespecialiseerd in de psyche van daders en slachtoffers tijdens de Tweede Wereldoorlog. 

 

 

 

Woensdag 20 februari

 

Oorlogszoon

 

Clairy Polak in gesprek met  Ivo Weyel over zijn boek Oorlogszoon, De onderduikjaren van mijn vader en het leven daarna, en met Inez Schelfhout, gz-psycholoog bij Centrum ’45, gespecialiseerd in tweede-generatieproblematiek.

 

 

 

Woensdag 20 maart

 

Jodenredder Jan Zwartendijk

 

Jos Palm (VPRO/OVT) in gesprek met Jan Brokken over zijn boek De Rechtvaardigen, over Nederlandse diplomaat Jan Zwartendijk, die grote hoeveelheid Curaçao-visa voor naar Litouwen gevluchte Poolse Joden uitgaf en met Rob Vornis, voormalig ambassadeur op Curaçao.

 

 

 

Woensdag 17 april

 

Gisèle d'Ailly-van Waterschoot van der Gracht

 

Oud NIOD-directeur Hans Blom In gesprek met biografe Annet Mooij en met Cees van Ede, maker van de documentaire Het steentje van Gisèle, over het veelbewogen leven van deze spraakmakende levenskunstenares die tijdens de oorlog onderduikers in huis nam.

 

 

 

Woensdag 15 mei

 

Kampcommandant Gemmeker

Erik Somers (NIOD) in gesprek met  Ad van Liempt over diens biografie van Albert Gemmeker, de kampcommandant van Westerbork en Dirk Mulder, directeur van Herinneringscentrum Kamp Westerbork.