
Jaarlijks vindt in Verzetsmuseum Amsterdam de vijfdelige lezingenserie 'Helden & Schurken' plaats. Elke maand een lezing, met een eigen thema, dat altijd te maken heeft met de bezetting.
Biografie centraal
In 2019 staat elke lezing een recent verschenen historische biografie centraal.
De lezingen vinden plaats op woensdag 16 januari, 20 februari, 20 maart, 17 april en 15 mei 2019 en beginnen om 15:30 uur.
[ Kijk hier voor meer informatie ]
Woensdag 16 januari
Hanns Albin Rauter
Historisch Nieuwsblad-redacteur Bas Kromhout in gesprek met Theo Gerritse, biograaf van de beruchte en meedogenloze Höhere SS- und Polizeiführer in Nederland, en met psychiater Martin Willems, gespecialiseerd in de psyche van daders en slachtoffers tijdens de Tweede Wereldoorlog.
Woensdag 20 februari
Oorlogszoon
Clairy Polak in gesprek met Ivo Weyel over zijn boek Oorlogszoon, De onderduikjaren van mijn vader en het leven daarna, en met Inez Schelfhout, gz-psycholoog bij Centrum ’45, gespecialiseerd in tweede-generatieproblematiek.
Woensdag 20 maart
Jodenredder Jan Zwartendijk
Jos Palm (VPRO/OVT) in gesprek met Jan Brokken over zijn boek De Rechtvaardigen, over Nederlandse diplomaat Jan Zwartendijk, die grote hoeveelheid Curaçao-visa voor naar Litouwen gevluchte Poolse Joden uitgaf en met Rob Vornis, voormalig ambassadeur op Curaçao.
Woensdag 17 april
Gisèle d'Ailly-van Waterschoot van der Gracht
Oud NIOD-directeur Hans Blom In gesprek met biografe Annet Mooij en met Cees van Ede, maker van de documentaire Het steentje van Gisèle, over het veelbewogen leven van deze spraakmakende levenskunstenares die tijdens de oorlog onderduikers in huis nam.
Woensdag 15 mei
Kampcommandant Gemmeker
Erik Somers (NIOD) in gesprek met Ad van Liempt over diens biografie van Albert Gemmeker, de kampcommandant van Westerbork en Dirk Mulder, directeur van Herinneringscentrum Kamp Westerbork.